Hoe de vorm van het glas de geur van de wijn kan beïnvloeden? Wij laten het je zien!
In eerdere blogs gingen we al in op de verschillende aspecten van het wijnproeven. Zo bespraken we de kleur van wijn al uitgebreid. Nu is het de beurt aan de geur! Specifieker nog: welk glas kun je het beste gebruiken tijdens het wijnproeven en welk effect heeft dit op de geur van de wijn?
Voor De Vorm
Onlangs kwam het televisieprogramma Voor De Vorm onder onze aandacht, waarin in deze specifieke aflevering aandacht werd besteed aan het wijnglas. Ontwerpster Christien Meindertsma bezocht in deze aflevering het Italiaanse eiland Murano en dook hier in de geschiedenis van het wijnglas. Wist je bijvoorbeeld dat de steel van het wijnglas in die tijd eigenlijk geen functie had, maar is ontstaan vanuit de onderlinge strijd tussen lokale glasblazers?
Het wijnglas
We werden geïnspireerd door de fascinerende weetjes en de enthousiaste ontwerpster. Het zette ons aan het denken over het wijnglas. Een wijnglas moet er natuurlijk voor zorgen dat je goed kunt proeven wat je drinkt. En, zoals we eerder aangaven, dat proeven doe je met je ogen, je neus én je mond. Op basis daarvan kunnen we al wat eisen aan een goed wijnglas stellen. Je wilt immers dat je het type wijn wat je drinkt optimaal kunt beleven, zowel qua geur als qua smaak. Wanneer gebruik je nu een breed glas en wanneer is een smal glas beter? Ook de kleur van de wijn doet veel voor jouw beleving. Zorg er dus in ieder geval voor dat je geen gekleurde wijnglazen gebruikt. Stiekem vinden we dit bij andere drankjes al wat storend, maar bij wijn is het echt not done.
Welk wijnglas gebruik je?
Voor verschillende typen wijn bestaan er ook verschillende soorten glazen. Wij leggen je kort uit welk glas je het beste voor welk type wijn kunt gebruiken.
Witte wijn – Een standaardglas voor witte wijn mag niet te groot zijn, want dan zal een eenvoudige wijn sneller zijn smaak kwijtraken. Wel moet het glas groot genoeg zijn om het boeket van de wijn te kunnen omarmen. Bij ieder wijnglas is het een vereiste dat de kelk (het bovenste deel van het glas) geleidelijk aan smaller wordt naar de top toe. Hierdoor kun je de aroma intenser ervaren en kun je de wijn makkelijker in het glas walsen.
Kwalitatieve witte wijn – Een witte wijn van hoge kwaliteit (vooral de rondere wijnen) komen niet goed tot hun recht in een kleiner glas. Er zijn dan ook iets grotere varianten van het standaard witte wijnglas voor dit soort wijnen. Ook roséwijn kan uitstekend uit dit soort glazen worden gedronken.
Rode wijn – Het standaardglas voor rode wijn is, evenals het glas voor de witte wijn, gemaakt in de vorm van een tulp. Wel is deze wat hoger en breder dan het witte wijnglas, zodat de rode, vaak iets zwaardere wijn, meer ruimte krijgt.
Rode Bourgognewijn – Ja, er zijn zelfs streken met hun eigen wijnglazen! Het traditionele glas voor de rode Bourgognewijn staat vanwege zijn vorm bekend als een ‘ballon’. Door de brede vorm van het glas krijgt het subtiele aroma van de wijn de ruimte om zich goed te ontwikkelen. Vanwege de grootte van het glas mag deze tot niet meer dan 1/3e van het glas worden gevuld.
Rode Bordeauxwijn – Ook de rode Bordeauxwijnen krijgen hun eigen glas toebedeeld. Dit glas heeft tevens de vorm van een tulp, maar is bijzonder hoog. Hierdoor is het glas geschikt voor alle rode wijnen van hoge kwaliteit en met een stevige structuur. Let op: dit glas wordt tot slecht 1/8e gevuld met wijn.
Mousserende wijn – Je hebt vast weleens van de ‘flûte’ gehoord: een hoog, smal glas wat men bij uitstek gebruikt voor mousserende wijnen. Vanwege het kleinere oppervlak kan de koolstofdioxide in de wijn in kleine stromen bubbels opstijgen en kun je het mousserende effect van de wijn langer behouden. Vooral bij wijnen als prosecco, waarbij de koolstofdioxide minder goed is geïntegreerd, is dit heel belangrijk.
Champagne – Last but not least: het champagneglas. Ook dit glas heeft de vorm van een tulp en is ideaal voor het serveren van mousserende wijnen van zeer hoge kwaliteit. Deze hebben immers de ruimte nodig om te ontplooien, wat niet lukt in het smalle flûte glas. Een champagneglas wordt meestal tot de helft gevuld.
We hopen dat je met deze tips nóg beter wijn kunt proeven dan hiervoor! De volgende blog over geur komt er spoedig aan…
Wijnproeven – geur en het glas
Hoe de vorm van het glas de geur van de wijn kan beïnvloeden? Wij laten het je zien!
In eerdere blogs gingen we al in op de verschillende aspecten van het wijnproeven. Zo bespraken we de kleur van wijn al uitgebreid. Nu is het de beurt aan de geur! Specifieker nog: welk glas kun je het beste gebruiken tijdens het wijnproeven en welk effect heeft dit op de geur van de wijn?
Voor De Vorm
Onlangs kwam het televisieprogramma Voor De Vorm onder onze aandacht, waarin in deze specifieke aflevering aandacht werd besteed aan het wijnglas. Ontwerpster Christien Meindertsma bezocht in deze aflevering het Italiaanse eiland Murano en dook hier in de geschiedenis van het wijnglas. Wist je bijvoorbeeld dat de steel van het wijnglas in die tijd eigenlijk geen functie had, maar is ontstaan vanuit de onderlinge strijd tussen lokale glasblazers?
Het wijnglas
We werden geïnspireerd door de fascinerende weetjes en de enthousiaste ontwerpster. Het zette ons aan het denken over het wijnglas. Een wijnglas moet er natuurlijk voor zorgen dat je goed kunt proeven wat je drinkt. En, zoals we eerder aangaven, dat proeven doe je met je ogen, je neus én je mond. Op basis daarvan kunnen we al wat eisen aan een goed wijnglas stellen. Je wilt immers dat je het type wijn wat je drinkt optimaal kunt beleven, zowel qua geur als qua smaak. Wanneer gebruik je nu een breed glas en wanneer is een smal glas beter? Ook de kleur van de wijn doet veel voor jouw beleving. Zorg er dus in ieder geval voor dat je geen gekleurde wijnglazen gebruikt. Stiekem vinden we dit bij andere drankjes al wat storend, maar bij wijn is het echt not done.
Welk wijnglas gebruik je?
Voor verschillende typen wijn bestaan er ook verschillende soorten glazen. Wij leggen je kort uit welk glas je het beste voor welk type wijn kunt gebruiken.
Witte wijn – Een standaardglas voor witte wijn mag niet te groot zijn, want dan zal een eenvoudige wijn sneller zijn smaak kwijtraken. Wel moet het glas groot genoeg zijn om het boeket van de wijn te kunnen omarmen. Bij ieder wijnglas is het een vereiste dat de kelk (het bovenste deel van het glas) geleidelijk aan smaller wordt naar de top toe. Hierdoor kun je de aroma intenser ervaren en kun je de wijn makkelijker in het glas walsen.
Kwalitatieve witte wijn – Een witte wijn van hoge kwaliteit (vooral de rondere wijnen) komen niet goed tot hun recht in een kleiner glas. Er zijn dan ook iets grotere varianten van het standaard witte wijnglas voor dit soort wijnen. Ook roséwijn kan uitstekend uit dit soort glazen worden gedronken.
Rode wijn – Het standaardglas voor rode wijn is, evenals het glas voor de witte wijn, gemaakt in de vorm van een tulp. Wel is deze wat hoger en breder dan het witte wijnglas, zodat de rode, vaak iets zwaardere wijn, meer ruimte krijgt.
Rode Bourgognewijn – Ja, er zijn zelfs streken met hun eigen wijnglazen! Het traditionele glas voor de rode Bourgognewijn staat vanwege zijn vorm bekend als een ‘ballon’. Door de brede vorm van het glas krijgt het subtiele aroma van de wijn de ruimte om zich goed te ontwikkelen. Vanwege de grootte van het glas mag deze tot niet meer dan 1/3e van het glas worden gevuld.
Rode Bordeauxwijn – Ook de rode Bordeauxwijnen krijgen hun eigen glas toebedeeld. Dit glas heeft tevens de vorm van een tulp, maar is bijzonder hoog. Hierdoor is het glas geschikt voor alle rode wijnen van hoge kwaliteit en met een stevige structuur. Let op: dit glas wordt tot slecht 1/8e gevuld met wijn.
Mousserende wijn – Je hebt vast weleens van de ‘flûte’ gehoord: een hoog, smal glas wat men bij uitstek gebruikt voor mousserende wijnen. Vanwege het kleinere oppervlak kan de koolstofdioxide in de wijn in kleine stromen bubbels opstijgen en kun je het mousserende effect van de wijn langer behouden. Vooral bij wijnen als prosecco, waarbij de koolstofdioxide minder goed is geïntegreerd, is dit heel belangrijk.
Champagne – Last but not least: het champagneglas. Ook dit glas heeft de vorm van een tulp en is ideaal voor het serveren van mousserende wijnen van zeer hoge kwaliteit. Deze hebben immers de ruimte nodig om te ontplooien, wat niet lukt in het smalle flûte glas. Een champagneglas wordt meestal tot de helft gevuld.
We hopen dat je met deze tips nóg beter wijn kunt proeven dan hiervoor! De volgende blog over geur komt er spoedig aan…