Gratis bezorging vanaf 6 flessen ― Binnen 2 à 3 werkdagen bezorgd ― Veilig betalen via iDeal, Creditcard & PayPal

Wijnregio’s

banner-regios

Loire

Pays Nantais is het meest westelijke deel van de Loire bij Nantes, pal aan de kust. Door de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de weersomstandigheden in deze wijnregio in midden Frankrijk zeer wisselvallig. Gelukkig is er een druivenras die dat prima vindt: de Muscadet.

Wijnregio

De wijngaarden van Pays Nantais bevinden zich op de linkeroever van de Loire, ten zuiden van de stad Nantes. Ze liggen op glooiende hellingen op een gemiddelde hoogte van 10 tot 60 meter. De Pays Nantais wordt onderverdeeld in drie gebieden, waarvan Muscadet de Sèvre et Maine verreweg de grootste en belangrijkste regio is.

De meeste wijngaarden zijn beplant met de witte Muscadetdruif, ook wel ‘Melon de Bourgogne’ genoemd. Dit gebeurde na de zeer strenge winter in 1709 toen de meeste wijnstokken bevroren. In de Bourgogne werd de druif als inferieur beschouwd maar in Pays Nantais had hij succes. De wijn ervan wordt ‘Muscadet’ genoemd.

Pays Nantais wijnen

De Muscadet is lichtgeel, muskaatachtig en zeer verfrissend. Het is van nature een lichte wijn. Om hem meer expressie en diepgang te geven, laten de wijnmakers de droesem, waaronder gist, in het vat zitten. Pas in de lente wordt dit eruit gefilterd. Dankzij deze ‘sur lie’ (op droesem) methode krijgen de wijnmakers de beste wijnen van de Muscadet.

Soms is de Muscadet na de alcoholische gisting bijna mousserend. Dit komt doordat het beetje koolstofdioxide dat in de tanks achterblijft, oplost in de wijn.

Assortiment Pays Nantais

De Pays Nantais wijnen in mijn assortiment komen van Domaine Haute Févrie. Dit familiebedrijf produceert mooie, zeer smaakvolle wijnen met respect voor natuur en milieu.

Anjou is een wijnstreek in midden Frankrijk. Dit oude wijngebied ligt in de Loire vallei tussen Nantes en het Saumurgebied. Al sinds de Middeleeuwen worden hier befaamde wijnen geproduceerd. Ook was er al vroeg sprake van export, dankzij de handelshavens aan de oevers van de Loire. Zelfs talrijke koningen schonken Anjou aan hun gasten.

Wijnregio

Het klimaat van het zacht golvend heuvellandschap van Anjou-Saumur wordt sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Hierdoor ontstaat er een microklimaat met milde winters en warme zomers met veel zonuren. Door de geringe warmteverschillen is het er zeer droog.

Het merendeel van de wijngaarden van de Anjou ligt ten zuiden van de rivier de Loire. De complexe bodem in het zuidoostelijke deel bestaat uit leisteen en donkere schilfersteen. In het zuidwestelijke punt van de Anjou staan de druivenstokken op een witte ondergrond van verbrokkelde turfsteen.

Anjou wijnen

Door een uniek palet aan druivenrassen, biedt de Anjou een grote variatie aan wijnen. Van vroeg geoogste druiven worden droge wijnen gemaakt of basiswijnen voor mousserende wijnen. Laat geoogste druiven worden gebruikt voor halfdroge, zoete of likeurachtige wijnen.

De belangrijkste druivenrassen van de Anjou zijn de Chenin blanc (witte wijn) en de Cabernet Franc (rode wijn). De Chenin komt oorspronkelijk uit de Loire. De druif weet zich uitstekend aan te passen aan het microklimaat en gebruikt daardoor optimaal de rijkdom van de terroirs.

Assortiment Anjou

De Anjou wijnen in mijn assortiment komen van verschillende wijnhuizen uit de Loire waaronder Château du Breuil en Château de Plaisance. Beide wijnbouwers maken biologische/organische wijnen met respect voor natuur en milieu.

Saumur-Champigny is een wijngebied in het zuidoosten van de Anjou in het midden van Frankrijk. Het zacht golvende heuvellandschap heeft veel verschillende bodemsoorten waardoor er een grote variatie in druivenrassen en wijnen is. Saumur-Champigny staat met name bekend om haar rode wijnen.

Wijnregio

Het wijngebied van Saumur-Champigny is 1300 ha groot. De wijngaarden liggen op de zuidelijke oever van de Loire. Er heerst een Atlantisch klimaat waardoor het bijna nooit extreem koud of warm is. Het stadje Saumur ligt tegen een grote kalkrots. In de gangen en grotten van deze rots rijpen de flessen Crémant de Loire en Saumur Mousseux.

Saumur-Champigny wijnen

De Saumur-Champigny wordt geroemd vanwege haar rode wijnen en wordt door velen beschouwd als één van de beste regio’s van de Loirevallei. Deze reputatie is gebaseerd op de kenmerken van de bodem en terroir waarop de wijnstokken zijn geplant: zand, klei en grind.

Het belangrijkste druivenras voor de rode wijnen is Cabernet Franc. Cabernet Franc smaakt naar frambozen, aardbeien en moerbeibessen en geeft de wijn een heldere kleur. De grote kracht van dit ras schuilt in de combinatie van een zekere stevigheid met een zeldzaam uitbundige fruitigheid.

Assortiment Saumur-Champigny

De Saumur-Champigny wijnen in mijn assortiment komen van Daheuiller les Varinelles. Dit wijnhuis produceert verrassende, hoogwaardige kwaliteitswijnen met respect voor natuur en milieu.

Sud Ouest

Het district Pécharmant ligt in het zuidwesten van Frankrijk en is onderdeel van de wijnregio Bergerac. het is een relatief klein wijngebied dat enorm in opkomst is dankzij de inspanningen van enkele jonge wijnbouwers. Zij zien, begrijpen en respecteren de mogelijkheden van de streek en laten de natuurlijke rijkdom tot uiting komen in prachtige wijnen.

Wijnregio

Het Pécharmant gebied is ongeveer 400 ha groot en ligt in de heuvels ten noordoosten van de stad Bergerac. De bodem in het laagste deel van de Bergerac bestaat uit een zandlaag van kiezel op een ondergrond van kleine keien. De helling op naar Pécharmant verandert dit geleidelijk in zand en kiezel uit de Périgord. Het grote verschil: de laatstgenoemde heeft een ijzerhoudende kleilaag in het midden.

Pécharmant wijnen

In Pécharmant worden alleen rode wijnen gemaakt. Het zijn de meest krachtige wijnen van de regio. Omdat de grond veel ijzer bevat, hebben de wijnen veel structuur en zijn ze meer geschikt voor rijping op de fles dan de meest wijnen uit de Bergerac.  

De druivenrassen in de Pécharmant zijn Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec en Merlot. De Cabernet Sauvignon zorgt voor tannine en smaakt naar cassis en bessen. De Cabernet Franc smaakt naar frambozen, aardbeien en moerbeibessen en geeft de wijn een heldere kleur. De Malbec smaakt naar kersen en pruimen en maakt de wijn fluweelzacht. De Merlot tenslotte geeft de wijn een fruitige smaak en maakt hem toegankelijker en soepeler.

Assortiment Pécharmant

De Pécharmant wijn(en) in mijn assortiment haal ik bij wijnhuis Château Poulvère. Dit familiebedrijf maakt al sinds vier generaties krachtige, specifieke kwaliteitswijn die met respect voor natuur en milieu wordt geproduceerd. Een aanrader voor elke wijnliefhebber.

Het district Monbazillac ligt in de wijnregio van de Bergerac in het zuidwesten van Frankrijk. Al sinds de 17e eeuw is de zoete witte wijn die in dit gebied wordt gemaakt populair in Nederland. Gevluchte Franse protestanten (Hugenoten) namen deze wijn namelijk mee naar ‘het noorden’ waaronder Amsterdam.

Wijnregio

De wijngaarden van Monbazillac liggen op een brede heuvelrug op de zuidelijke oever van de Dordogne die richting Bordeaux stroomt. De bodem bestaat uit leisteen met diepe kleilagen die het water vasthouden voor de groei van de druiven. Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met zon zorgt voor een ideaal klimaat voor de productie van witte, liquoreuze wijnen.

Monbazillac wijnen

Monbazillac wijnen zijn altijd wit. Ze worden edelzoet genoemd omdat ze gemaakt worden van druiven die door schimmel (Botrytis) zijn aangetast. De basis van de wijn bestaat veelal uit Semillon. Ze worden vaak aangevuld met Sauvignon Blanc en Muscadelle. De combinatie van druiven zorgt voor wijnen met een volle, rijke en complexe afdronk.

Wijnen uit de Monbazillac zijn bij uitstek gastronomische wijnen en lenen zich zowel als aperitief als wijn bij het dessert.

Assortiment Monbazillac

Onze Monbazillac wijn(en) koop ik in bij Château Poulvère. De inmiddels vierde generatie van dit familiebedrijf maakt krachtige, volle wijnen van hoge kwaliteit. Uit het grote assortiment van Château Poulvère heb ik de Monbazillac Prestige 2010 gekozen.

Madiran ligt ten zuiden van de rivier de Adour in de uitlopers van de Pyreneeën. Volgens The World Atlas of Wine (7th edition Hugh Johnson & Jancis Robinson) is Madiran ‘één van de twee juweeltjes van het zuidwesten.’ Het andere juweel uit dit gebied is natuurlijk de Jurançon.

Wijnregio

Madiran ligt in de oude Franse wijnregio Gascogne, een gebied dat een beetje in de vergetelheid was geraakt maar herontdekt is door wijnliefhebbers. De onderscheidende wijnen worden gemaakt van vergeten druiven die groeien in een licht heuvelachtig terrein op bodems van klei en kalksteen.

Madiran wijnen

Een Madiran is altijd rood. Hij wordt gemaakt van de Tannat. Deze druif is een uitdaging voor de wijnmaker. Het is namelijk een stevige, robuuste – en de naam tannat zegt het al een beetje – tanninerijke druif. De druiven moeten daarom rijp worden geoogst èn ontdaan worden van steeltjes. Om de tannines wat zachter te maken, wordt in de kelder soms de zogenaamde microbullage (het inbrengen van zuurstof in de wijn) toegepast.

Madiranwijn heeft meestal wel een paar jaar nodig om op dronk te komen, je moet geduld hebben. De keerzijde is echter tevens een pluspunt: de Madiran kan goed en lang rijpen.

Een en ander hangt natuurlijk vooral af van de samenstelling van de wijn. Een Madiran moet voor minstens 50% uit tannat bestaan en mag aangevuld worden met Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Fer Servadou.

Assortiment Madiran

De Madiran wijnen in mijn assortiment zijn van wijnhuis Clos Basté. De biologische wijnen van dit kleinschalige wijnhuis zijn eerlijk en karaktervol en met 100% respect voor de omgeving gemaakt.

Bergerac is een wat groter wijngebied, direct ten oosten van de Bordeaux regio. Dat was vroeger pech hebben, want de stad Bordeaux zorgde ervoor dat wijnen uit de achterliggende gebieden niet – of tegen een hoge prijs – langs mochten varen met hun wijn. Gelukkig is dat inmiddels verandert!

Wijnregio

De stad Bergerac ligt aan de oevers van de Dordogne, in het gelijknamige departement Bergerac. De wijngaarden liggen op de hellingen van de heuvels aan weerszijden van de rivier. De druivenranken groeien op verschillende grondsoorten waaronder zanderig grind, kwarts- en kalkhoudende klei.

Bergerac wijnen

Dankzij het gebruik van dezelfde technieken en druivenrassen, lijken Bergerac wijnen erg op Bordeaux wijnen. De belangrijkste rassen van de Bergerac zijn: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Malbec.

In de Bergerac regio worden meerdere appelations gemaakt: witte, rode, rosé en zoete wijnen. Driekwart van de AOP Bergerac en AOP Côtes de Bergerac is rood. De laatste jaren is de witte Bergerac sec interessanter geworden. Dit komt onder meer door het toepassen van een techniek waarmee speciale citrusachtige aroma’s ontstaan (macération pelliculaire).

Binnen de wijnregio Bergerac liggen enkele bijzondere wijngebiedjes die mooie, stevige wijnen produceren. Eén ervan is Pécharmant waar alleen rode wijnen worden gemaakt. Een ander bijzonder district is Monbazillac, dat een ideaal klimaat heeft voor de productie van witte liquoreuze wijnen.

Assortiment Bergerac

De Bergerac wijnen zijn van Château Poulvère, wijnhuis sinds 1923. De wijnen van dit familiebedrijf zijn krachtig van smaak en veelal gerijpt in oude vaten van Frans eiken. Uit het grote assortiment van Château Poulvère heb ik vier mooie kwaliteitswijnen opgenomen in het assortiment.

Bijwerken van …
  • Geen producten in de winkelwagen.