Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk!
Sinterklaas is weer teruggekeerd naar Spanje en dat betekent dat heel Nederland zich kan gaan voorbereiden op de volgende feestdagen: Kerst! Weet jij al wat je gaat doen? Een traditioneel familiediner? Een gezellig avondje met vrienden? Of gewoon heerlijk met je partner een avondje gezelligheid? Wat je ook gaat doen, je zult er verschillende boodschappenlijstjes voor nodig hebben, zowel voor het eten als voor de wijn. Dat brengt natuurlijk de befaamde kip-ei discussie met zich mee: kies je wijn bij het eten of eten bij de wijn?
Hoeveelheden
Wanneer je een (traditioneel) kerstdiner geeft, zijn er meerdere dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst de hoeveelheden die je serveert (en nee, dan bedoelen we niet alleen de wijn 😉 ). Wanneer je te grote porties gaat serveren, zou het zomaar kunnen dat de eetlust van je gasten als sneeuw voor de zon is verdwenen terwijl je pas bij gang 3 van de 6 bent aangekomen. Dat is natuurlijk enorm zonde! Daarom is het slim om deze maatstaven aan te houden:
Voorgerecht: 40 à 50 gram groente, vis, charcuterie of vlees
Soep: in een heel klein kopje, ongeveer 125 cl per persoon
Hoofdgerecht: ongeveer 100 gram groente, vis, vlees of gevogelte
Garnituren: 200 gram in totaal voor aardappel, rijst, groenten, etc.
Kaas: 40 gram per persoon – niet te veel verschillende kazen!
Dessert: 80 à 100 gram per persoon
Maatwerk!
Ook voor de wijn is er natuurlijk een aanbevolen hoeveelheid: de globale schatting is ongeveer 1 fles wijn per persoon. Uiteraard is dit een gemiddelde. De een drinkt namelijk veel meer, terwijl een matige of niet-drinker je gemiddelde behoorlijk omlaag kan halen. De belangrijkste tip voor het inkopen van je kerstwijnen is dan ook om te kijken naar wie je precies aan tafel hebt zitten. Zijn het wijnliefhebbers of juist niet?
Als je geen enorme wijnliefhebbers aan tafel hebt zitten, is het beter om het zo simpel mogelijk te houden. Kies een bubbeltje vooraf (altijd leuk met de feestdagen), een witte en een rode wijn die je bij meerdere gangen kunt schenken, en eventueel nog een dessertwijn om het diner mee af te sluiten. Zitten er echte afficionados aan tafel die er een sport van maken zoveel mogelijk verschillende wijnen te proeven? Dan kun je een aparte wijn selecteren per gang (of zelfs twee wijnen!). Er is natuurlijk niets zo leuk als met gelijkgestemden discussiëren over welke wijn het beste bij welk gerecht past en waarom dat dan zo is. Welke keuze je ook maakt, hoeveel gangen en wijnen je ook wilt serveren, probeer het gemiddelde van een fles wijn per persoon aan te houden. Je wilt immers wel dat je gasten nog bewust jouw heerlijke keukencreaties en bijpassende wijnen kunnen proeven 😉
Je kunt natuurlijk ook andersom werken. Heb je nog mooie wijnen in de kelder staan of ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar die ene fles? Dan zijn de feestelijke kerstdagen natuurlijk hét moment om met de door jou gekozen flessen aan de slag te gaan. Hoe leuk is het om het internet en je kookboeken af te speuren op zoek naar de perfecte wijn-spijs combinatie en kookinspiratie?! Wie weet wat je allemaal voor lekkers tegenkomt…
Kerstwijn
Met kerst mogen de wijnen feestelijk, warm en krachtig zijn. Neem als voorbeeld deze Parpaillon 2015 uit de Gigondas, het vlaggenschip van Château La Croix des Pins. Deze biologische wijn heeft in de neus delicate aroma’s van garrigue, rozemarijn en tijm, maar ook warme vanilletonen, karamel en donkere chocolade. Beginnen er al wat (kerst)belletjes te rinkelen? In de mond is de Parpaillon elegant en warm, bedwelmend en fluïde, met tonen van grenadine, oude rum en vuursteen. Van grote lengte en buitengewone elegantie!
Natuurlijk hoort er ook een fijne maaltijd bij een heerlijke wijn als deze. De producent van deze wijn adviseert er een stoofpotje van lamsvlees bij, de Navarin d’Agneau (zie hieronder, hebben wij ook even op moeten zoeken hoor!). Uiteraard zijn er nog meer verschillende mogelijkheden! Denk bijvoorbeeld aan lamskoteletten, gesmoorde aubergine, een stoofpotje van eendenbout met sjalotjes of een heerlijke ratatouille. Deze laatste is een leuke vondst, want ook hierin zitten de bekende herbes de provence, die ook in de wijnbeschrijving genoemd worden. Dat is in ieder geval al een mooi kleurrijk bijgerecht!
Wijnadvies nodig?
Weet jij al wat je gaat koken, maar ben je nog op zoek naar de goede wijnen? Laat ons dan weten voor welke gerechten en voor welk gezelschap (zie boven!) je wijn zoekt, dan sturen we je de volgende werkdag een passend wijnadvies! Stuur een mailtje naar info@joiedevin.nl en dan helpen wij je verder!
Zo doe je dat – je kerstdiner plannen
Je weet wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk!
Sinterklaas is weer teruggekeerd naar Spanje en dat betekent dat heel Nederland zich kan gaan voorbereiden op de volgende feestdagen: Kerst! Weet jij al wat je gaat doen? Een traditioneel familiediner? Een gezellig avondje met vrienden? Of gewoon heerlijk met je partner een avondje gezelligheid? Wat je ook gaat doen, je zult er verschillende boodschappenlijstjes voor nodig hebben, zowel voor het eten als voor de wijn. Dat brengt natuurlijk de befaamde kip-ei discussie met zich mee: kies je wijn bij het eten of eten bij de wijn?
Hoeveelheden
Wanneer je een (traditioneel) kerstdiner geeft, zijn er meerdere dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst de hoeveelheden die je serveert (en nee, dan bedoelen we niet alleen de wijn 😉 ). Wanneer je te grote porties gaat serveren, zou het zomaar kunnen dat de eetlust van je gasten als sneeuw voor de zon is verdwenen terwijl je pas bij gang 3 van de 6 bent aangekomen. Dat is natuurlijk enorm zonde! Daarom is het slim om deze maatstaven aan te houden:
Voorgerecht: 40 à 50 gram groente, vis, charcuterie of vlees
Soep: in een heel klein kopje, ongeveer 125 cl per persoon
Hoofdgerecht: ongeveer 100 gram groente, vis, vlees of gevogelte
Garnituren: 200 gram in totaal voor aardappel, rijst, groenten, etc.
Kaas: 40 gram per persoon – niet te veel verschillende kazen!
Dessert: 80 à 100 gram per persoon
Maatwerk!
Ook voor de wijn is er natuurlijk een aanbevolen hoeveelheid: de globale schatting is ongeveer 1 fles wijn per persoon. Uiteraard is dit een gemiddelde. De een drinkt namelijk veel meer, terwijl een matige of niet-drinker je gemiddelde behoorlijk omlaag kan halen. De belangrijkste tip voor het inkopen van je kerstwijnen is dan ook om te kijken naar wie je precies aan tafel hebt zitten. Zijn het wijnliefhebbers of juist niet?
Als je geen enorme wijnliefhebbers aan tafel hebt zitten, is het beter om het zo simpel mogelijk te houden. Kies een bubbeltje vooraf (altijd leuk met de feestdagen), een witte en een rode wijn die je bij meerdere gangen kunt schenken, en eventueel nog een dessertwijn om het diner mee af te sluiten. Zitten er echte afficionados aan tafel die er een sport van maken zoveel mogelijk verschillende wijnen te proeven? Dan kun je een aparte wijn selecteren per gang (of zelfs twee wijnen!). Er is natuurlijk niets zo leuk als met gelijkgestemden discussiëren over welke wijn het beste bij welk gerecht past en waarom dat dan zo is. Welke keuze je ook maakt, hoeveel gangen en wijnen je ook wilt serveren, probeer het gemiddelde van een fles wijn per persoon aan te houden. Je wilt immers wel dat je gasten nog bewust jouw heerlijke keukencreaties en bijpassende wijnen kunnen proeven 😉
Je kunt natuurlijk ook andersom werken. Heb je nog mooie wijnen in de kelder staan of ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar die ene fles? Dan zijn de feestelijke kerstdagen natuurlijk hét moment om met de door jou gekozen flessen aan de slag te gaan. Hoe leuk is het om het internet en je kookboeken af te speuren op zoek naar de perfecte wijn-spijs combinatie en kookinspiratie?! Wie weet wat je allemaal voor lekkers tegenkomt…
Kerstwijn
Met kerst mogen de wijnen feestelijk, warm en krachtig zijn. Neem als voorbeeld deze Parpaillon 2015 uit de Gigondas, het vlaggenschip van Château La Croix des Pins. Deze biologische wijn heeft in de neus delicate aroma’s van garrigue, rozemarijn en tijm, maar ook warme vanilletonen, karamel en donkere chocolade. Beginnen er al wat (kerst)belletjes te rinkelen? In de mond is de Parpaillon elegant en warm, bedwelmend en fluïde, met tonen van grenadine, oude rum en vuursteen. Van grote lengte en buitengewone elegantie!
Natuurlijk hoort er ook een fijne maaltijd bij een heerlijke wijn als deze. De producent van deze wijn adviseert er een stoofpotje van lamsvlees bij, de Navarin d’Agneau (zie hieronder, hebben wij ook even op moeten zoeken hoor!). Uiteraard zijn er nog meer verschillende mogelijkheden! Denk bijvoorbeeld aan lamskoteletten, gesmoorde aubergine, een stoofpotje van eendenbout met sjalotjes of een heerlijke ratatouille. Deze laatste is een leuke vondst, want ook hierin zitten de bekende herbes de provence, die ook in de wijnbeschrijving genoemd worden. Dat is in ieder geval al een mooi kleurrijk bijgerecht!
Wijnadvies nodig?
Weet jij al wat je gaat koken, maar ben je nog op zoek naar de goede wijnen? Laat ons dan weten voor welke gerechten en voor welk gezelschap (zie boven!) je wijn zoekt, dan sturen we je de volgende werkdag een passend wijnadvies! Stuur een mailtje naar info@joiedevin.nl en dan helpen wij je verder!