Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: TIPS VOOR OUD & NIEUW

Zo wordt Oudjaarsavond ongetwijfeld een feestje!

Wijn kiezen bij het oudjaarsprogramma is vaak geen sinecure 😉 Er wordt eerst nog ‘gewoon’ gegeten, daarna komen de zoutjes en snacks, om ook de oliebollen niet te vergeten. Dan om 12 uur natuurlijk bubbels en de ietwat penetrante geur van vuurwerk… Of misschien ga je net als met Kerst weer een uitgebreid diner met bijbehorende wijnen bereiden. Hoe dan ook, deze blog met tips voor Oud & Nieuw zal ongetwijfeld van pas komen tijdens de voorbereiding!

Wij van Joie de Vin bevinden ons met Oudjaar vaak in een gezelschap van 10 tot 15 vrienden. In uitgebreid koken heeft niemand echt zin, dus vaak is het Oudjaar à la Americain, een ouderwetse American party waarbij iedereen wat te eten en bubbels meebrengt. Een hele avond bubbels drinken? Dit gezelschap draait er zijn hand niet voor om!

De aftrap
Alhoewel je wellicht het tegendeel zal vermoeden, is het beter om je avond te starten met je mooie champagne of andere mousserende wijn. Aan het begin van de avond staan alle zintuigen namelijk nog op standje ‘nieuwsgierig naar wat de avond gaat brengen en wat er zoal geproefd gaat worden’ en heb je nog lekkere frisse smaakpapillen. Het is uiteraard zonde als je die mooie wijn bewaart voor later op de avond en hem drinkt als je smaakpapillen al afgebrand zijn!

Ain’t no party like a food party…
Wat betreft het eten is het even afwachten wat iedereen meebrengt. Oliebollen zijn er natuurlijk altijd, maar daarnaast komt er ook van alles en nog wat op tafel staan. Denk aan verschillende gehaktballetjes, oesters, salade caprese, kipkluifjes – noem het maar op! In het Ekoplaza magazine kwamen we ook een paar leuke groentegerechtjes* to share tegen die zich uitstekend lenen voor Oudjaarsavond. Het is natuurlijk ook wel fijn om ook een paar gezonde amuses op tafel te zetten. Deze sluiten qua smaakintensiteit en lichtheid ook nog eens goed aan bij een mousserende wijn – wat wil je nog meer? Ook hier is een opbouw van licht naar wat meer intens aan te bevelen: je kunt beter niet met de oliebol starten…

Twee praktische tips als je een hele avond verschillende hapjes en wijnen gaat proeven:

  • Licht gaat voor zwaar (zowel wat betreft wijnen als hapjes)
  • Betere kwaliteit gaat voor mindere kwaliteit (slechte kwaliteit wordt niet gekocht natuurlijk!). Dus, inderdaad, klokslag 00:00 uur proost je met de mindere bubbel.

Het Oudjaarspakket
Niet iedereen zal de behoefte hebben om de hele avond bubbels te drinken. En dat snappen we heel goed! Voor het Oudjaarspakket hebben we daarom wijnen geselecteerd die ‘goed met elkaar’ zijn: gemakkelijk en gastvrij naar het eten dat geserveerd wordt. De wijnen hebben stuk voor stuk karakter, pit, zijn smaakvol en blijven overeind bij al die verschillende gerechten of hapjes, onafhankelijk van de programmering. Het pakket bevat drie wijnen uit de Loire van verschillende wijnhuizen, namelijk:

РTwee flessen Cr̩mant de Loire РBrut Blanc van Domaine des Varinelles
РTwee flessen Clos du fr̬re Etienne van Ch̢teau du Breuil
РTwee flessen Entre Copains van Ch̢teau de Plaisance

De Crémant de Loire (brut blanc) is een lekkere frisdroge brut met een fijne mousse. Een prettige alleskunner op apéro gebied, van fruits de mers tot een toastje met paté!

De witte Clos du Frère Etienne heeft 11 maanden op Frans eiken gelegen (400L) en dat proef je: een smaakvolle, fruitige droge witte wijn, full-bodied met in de neus vanille en fruit. Bij de maaltijd combineert hij goed met een visgerecht of gevogelte met een romige saus.

Een mooie kleur, neus van rijp rood fruit, elegante ronde wijn, fluweel in de mond, finesse en zijdeachtige tannines. De Entre Copains is van alle markten thuis: hij past bij een hoofdgerecht van rood vlees, bij charcuterie en bij zachte witte kazen zoals brie en camembert. Maar bovenal: drink hem met vrienden!

Met deze tips kun je zorgeloos heel de avond genieten van zowel de hapjes als de drankjes én zul je je de dag erna waarschijnlijk ook een stuk beter voelen 😉 Het Oudjaarspakket kun je hier bestellen. Alvast een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

 

 

*Ekoplaza tips:

  • Thaise salade met venkel
  • American Pumpkin Pancakes met kiemen
  • Salade Caprese

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment