Leveranciers
Sud Ouest
In het zuidwesten van Frankrijk ligt de Madiran. Clos Basté is onze leverancier van de karakteristieke wijnen uit deze streek. Chantal en Philippe Mur zijn in 1998 gestart met Clos Basté. Ze kochten een oude vervallen boerderij en een aantal percelen van wijnboeren die met pensioen gingen. Hun motto: Planten laten werken, is accepteren dat de natuur de dingen beter doet dan wij. Ze maken biologische rode wijnen van de tannat, een authentiek druivenras uit deze regio. Daarnaast maken ze bijzondere wijnen uit Pacherenc du Vic-Bilh (zoet én, heel speciaal, ook droog).
Chateau Poulvère is een familiebedrijf dat al een paar generaties lang actief is. Het is vanaf 1923 eigendom van de familie Borderie. Het bedrijf ligt tussen de stad Bergerac en het plaatsje Monbazillac en is een van de grotere wijnproducenten in onze portefeuille, zowel qua bedrijfsgrootte (100 ha wijngaard) als in het aantal wijnen. Ze produceren een breed gamma aan duurzaam geproduceerde wijnen, van eenvoudige tot meer complex. Natuurlijk maken ze Bergerac in wit en rood en de mooie fruitige dessertwijn Monbazillac. Wellicht minder bekend is de droge rode wijn uit Pécharmant, gemaakt van dezelfde druiven als de wijnen uit de Bordeaux regio.
Bordeaux
Vignobles Vauvrecy – Boutet is een relatief klein bedrijf met 12,5 hectare, verdeeld over 2 percelen met druiven. De percelen worden gescheiden door een weg. Aan de ene kant van de weg groeien de druiven voor de Montagne Saint-Emilion en aan de andere kant van de weg vinden we de Lalande-de-Pomerol. Het bedrijf wordt gerund door eigenaar Martine en wijnmaker Cédric. We maakten kennis met hen op een wijnbeurs, daarna gingen we op bezoek bij dit sympathieke bedrijf. Na een uitgebreide proeverij op locatie waren we overtuigd van hun biologische wijnen, die we vanaf eind 2019 verkopen.
Loire
Domaine Haute Févrie (26 hectaren) ligt in het meest westelijke stukje Loire, 18 kilometer ten zuidoosten van Nantes in het gebied van Sèvre et Maine. De melon de Bourgogne is dé druif in deze regio. Sebastien Branger (4e generatie wijnmaker) maakt er maar liefst zeven verschillende wijnen van. De wijnen zijn echt allemaal anders van karakter. Dat komt door verschil in locatie en ligging van het perceel, de leeftijd van de stokken en de zeer verschillende ondergrond in de verschillende “clos”. Een deel van de productie is inmiddels biologisch gecertificeerd.
Château du Breuil ligt iets verder landinwaarts aan de Loire. Het domein ligt tussen de Loire en het plaatsje Beaulieu en is ongeveer 30 ha groot, in de wijngaarden staat vooral chenin blanc en cabernet sauvignon. David Vigan is de enthousiaste eigenaar en produceert hier wijnen in een moderne stijl, sinds 2015 biologisch gecertificeerd. Beroemde wijnen uit het assortiment zijn de Coteaux du Layon Beaulieu en natuurlijk de Savennières. Op onze vraag waarom toch de Savennières zo duur is, geeft David ons tijdens het wijnproeven een college over kostprijsberekening in wijngaardbeheer. Weer wat geleerd 😀!
Niet ver van het vorige château ligt Château de Plaisance. Tot vorig jaar maakten Guy en Patricia Rochais hier (sinds 1980) met name witte wijnen van de lokale chenin-druif. Guy is een ambitieuze wijnboer, altijd vol met plannen en scherp op de kwaliteit. Hun wijnen zijn krachtig, intens, zuiver en fris. De wijngaarden liggen rondom het bedrijf op de heuvel van het dorp Chaume, een van de luxueuze parels die hier vandaan komt is de Quarts de Chaume Grand Cru. De wijnen zijn sinds 1995 biodynamisch gecertificeerd. In 2019 heeft Vanessa Cherruau het bedrijf overgenomen. Ze handhaaft de biodynamische productiewijze en heeft grote plannen om het bedrijf en de wijnen te vernieuwen.
Iets ten zuiden van het prachtige stadje Saumur en zo’n 200 kilometer uit de westkust ligt het wijndomein van de familie Daheuiller. De streek staat bekend om zijn grottenkelders in tufsteen. Deze kelders worden gebruikt voor de opslag van mousserende wijn. Domaine des Varinelles heeft 5000 m2 van dit soort kelders, de Crémant de Loire is dus zeker hun specialiteit! De oudste wijnstokken op het domaine zijn al vóór 1900 geplant. Ze hebben vooral cabernet franc voor de beroemde rode wijn uit Saumur Champigny. Het domaine maakt hier maar liefst vijf verschillende cuvées van. Een groot deel van de productie is inmiddels biologisch gecertificeerd.
We schuiven weer wat verder landinwaarts voor Domaines Minchin van eigenaar Bertrand Minchin. Bertrand is de eigenaar van maar liefst twee châteaus in de Loire. Zijn avontuur begon in 1988 in Menetou-Salon, met de exploitatie van Chateau La Tour Saint Martin (17 ha). Het wijnbedrijf ligt in de heuvels bij het dorp Morogues. Later is daar Château Le Claux Delorme bijgekomen, in Valençay. Beide châteaus liggen een stuk uit elkaar, zijn verkooplocatie in een mooie pittoreske boerderij ligt er een beetje tussen in. In beide gebieden is er voor witte wijn de sauvignon blanc. Voor rood is er in Menetou-Salon pinot noir, in Valençay wordt de pinot aangevuld met gamay, cabernet franc en malbec. De wijnen van Betrand zijn HVE gecertificeerd (Haute Valeur eEnvironnementale).
Champagne
Champagne Pol Cochet is een wijnhuis uit Épernay. De eigenaar Eric Petitjean kenden we al; hij is namelijk mede-eigenaar van onze leverancier Château la Croix des Pins. Eric is de 6e generatie die in het bedrijf werkt. De wijngaarden van Pol Cochet liggen in de Marne en in de Aube. Biologische champagnes zijn nog maar mondjesmaat verkrijgbaar, daarom zijn we super trots dat we deze heerlijke champagne in ons assortiment hebben.
Beaujolais
Meziat is een bekende naam in de wijnbouw van de Beaujolais. Het bedrijf van David en Nathalie Meziat bestaat al sinds 1870, David werkt er vanaf 1992 en nam het bedrijf over van zijn vader. Domaine de la Combe au Loup produceert drie cru’s van de Beaujolais: Chiroubles, Morgon en Régnié; daarnaast Beaujolais Villages, zowel rood als wit. Het domaine beslaat 14 hectare, verdeeld over zo’n 50 percelen! De oude wijnstokken staan op granieten hellingen en hebben een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. De druiven worden altijd met de hand geoogst. Het bedrijf is al geruime tijd Terra Vitis gecertificeerd, in 2011 is ook het certificaat Haute Valeur Environnementale toegekend.
Veel van onze leveranciers zijn familiebedrijven, zo ook Vignobles Bulliat. Vader Noël kocht in 1978 zijn eerste 4 hectaren Beaujolais Villages, zoon Loïc voegde zich in 2005 bij het bedrijf. Na aankoop en verkoop van percelen hebben ze nu 28 hectaren wijngaard verdeeld over verschillende dorpen, daaruit maken ze zo’n 10 verschillende wijnen. In 2013 werd een deel van de exploitatie biologisch gecertificeerd, bedoeling is om dit nog verder uit te breiden. Specialiteit van het huis: biologische Morgon uit de amfoor van 500 liter; op dit moment hebben ze er daar twee van, maar wat Loïc betreft zet hij er zijn hele hal mee vol.
Rhône
Domaine de la Ville Rouge in de Noordelijke Rhône is het bedrijf (20 ha) van Sébastien en Audrey Girard. Ze zijn sinds 2009 biologisch gecertificeerd en vanaf 2013 werken ze er biodynamisch. Ze oogsten alles met de hand en maken wijn met alleen de druiven, er worden geen oenologisch product aan toegevoegd behalve een beetje zwavel ter bescherming van de wijn tegen zuurstof. Ze maken onder andere Crozes-Hermitages en Saint-Joseph, beide in wit en rood. En met veel succes: hun wijnen krijgen goede recensies van de internationale wijnschrijvers!
Domaine Philippe et Vincent Jaboulet wordt gerund door vader Philippe en zoon Vincent. Vader werkte 30 jaar bij het grote commerciële familiebedrijf Paul Jaboulet Aîné, hij was verantwoordelijk voor de productie. Vincent studeerde Oenologie, vanaf 2006 werken ze samen op het domaine. Bij elkaar hebben ze bijna 30 hectare aan wijngaarden in Crozes-Hermitage, Hermitage en Cornas. Biodiversiteit staat centraal in hun werkwijze, ze zijn HVE gecertificeerd (Haute Valeur Environnementale). Bestrijdingsmiddelen worden alleen toegepast als het echt niet anders kan. Duurzame productie en veel kennis en ervaring, dat proef je terug in hun smaakvolle wijnen. De wijnen zijn goed in balans en hebben een lange afdronk.
Mireille en Marc Besnardeau zijn de eigenaren van Domaine Les Grands Bois in de zuidelijke Rhône. Het domaine bestaat sinds 1920, Marc en Mireille maken er vanaf 1994 hun wijnen, vanaf 2011 met biologisch certificaat. De wijngaarden (46 ha) liggen verdeeld over zeven dorpen, de bekendste daarvan zijn Rasteau en Cairanne. Het gebied staat bekend om zijn droge en hete klimaat, weinig regen en bij tijd en wijle een stevige wind, de Mistral. Dat geeft mooie rijpe druiven, waarvan ze hier vooral stevige rode wijnen maken. Eindeloze variatie: in de hoeveelheden grenache, syrah en mourvèdre, in de vinificatie, in wel, geen of gedeeltelijk gebruik van hout, in klein of groot hout. Heerlijk om te proeven en de verschillen te zoeken!
Iets verderop in het zuidelijke Rhônegebied treffen we Château La Croix des Pins. Het château is gevestigd in het hart van de Vaucluse, in een gerenoveerde 16e eeuwse boerderij die uitkijkt op de Mont Ventoux. Een modern en biologisch wijnbedrijf, dat sinds 2010 geleid wordt door de ervaren Jean-Pierre Valade. Zijn motto: wijn is emotie, wij produceren emotie. “Iedereen kan de wijn goed proeven, het is niet belangrijk of je rood of zwart fruit ruikt, het gaat er vooral om welke emotie een wijn bij je oproept”. Als je hun wijnen proeft, wordt direct duidelijk wat hij bedoeld.
Ze hebben wijngaarden in Beaumes de Venise en Gigondas, het merendeel van de wijngaarden ligt in de Ventoux. Dus ook hier weer veel variatie in smaakvol rood!
Provence
Domaine De La Mongestine is prachtig gelegen aan de voet van natuurgebied Verdon in de Provence. De wijngaarden liggen in Artigues, op een hoogte van 350 meter. Harry en Céline Gozlan zijn sinds enkele jaren eigenaar van het domein. Samen met hun team vernieuwen ze stukje bij beetje het bedrijf. Hun haute gamme (de toplijn) kent een drietal gastronomische wijnen: Cuvée M in wit, rood en natuurlijk in de Provence: rosé! Daarnaast een lijn met iets eenvoudigere wijnen, met af en toe een leuk experiment. Zo hebben zij bijvoorbeeld een pinot noir, dat zie je niet zo vaak in de Provence! En ze maken hun biologische wijnen zoals zij het voor ogen hebben, dat betekent dat ze de regels van de appellation af en toe een beetje links laten liggen.