fbpx

Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: SYRAH

een wereldse druif

Voor Joie de Vin ben ik altijd op zoek naar Franse wijnen met eigenheid, naar authentieke biologische wijnen, soms zelfs een beetje eigenaardige wijnen. Dat houdt al snel in dat ik de wijnen van de gangbare druivenrassen mijd. Merlot, cabernet sauvignon, chardonnay, sauvignon blanc; deze laat ik het liefste links liggen. Er is echter één uitzondering. De syrah-druif. Die is gewoonweg te goed om links te laten liggen. In deze blog vertel ik je graag meer over deze wereldse druif.  

Oorsprong van de syrah

Om meer over de oorsprong van een druif te weten te komen, pak ik altijd eerst Winegrapes van Robinson, Harding & Vouillamoz erbij. Een zeer uitgebreid naslagwerk over herkomst van bijna 1400 druiven. De meest plausibele verklaring die wetenschappers hebben gevonden is dat de syrah een natuurlijke kruising is tussen de Mondeuse Blanche uit de Savoie en de Dureza die vroeger in de Ardèche stond aangeplant. Voor een natuurlijke kruising moeten de planten bij elkaar in de wijngaard hebben gestaan. Het genetische onderzoek wijst uit dat dit in de Rhônevallei in Frankrijk moet zijn geweest.

Kenmerken

De syrah is een krachtig druivenras, maar wel vatbaar voor bepaalde ziektes en plagen. De trossen hebben kleine bessen, die verschrompelen als de druiven helemaal rijp zijn. De periode van rijping van de druif is kort. Daarmee is een timing bij het oogsten dus belangrijk. Als de druiven onrijp geplukt worden, zijn aroma’s van leer, drop en teer meer aanwezig. Bij rijpere syrah-druiven krijgen de zoetere zwart fruit aroma’s de boventoon: donkere bramen en bessen, overgaand naar chocolade, pruimen en soms zelfs port-achtige tonen bij overrijpe druiven. Wijn gemaakt van syrah is stevig van structuur (body) met voldoende tannines en zuurgraad.

Syrah
Wereldse druif

Ik noemde syrah een wereldse druif, en niet zonder reden. Wereldwijd staat ongeveer 185.000 hectare aangeplant. Syrah houdt van warmte en dat zie je terug aan de wijngebieden waar je hem tegenkomt. Welbekend is de Australische syrah, die daar shiraz heet. Het is daar de meest aangeplante druif van het continent. Andere grote producenten van syrah zijn Spanje, Argentinië en Zuid-Afrika. 

Aanplant in Frankrijk

Met een aanplant van ongeveer 68.000 ha, is de syrah de derde blauwe druif van Frankrijk. Door de info in Winegrapes kwam ik erachter dat het grootste deel van hiervan (43.000 ha) in de Languedoc te vinden is. Grappig, ik dacht eigenlijk dat het merendeel in de Rhône te vinden zou zijn, omdat de syrah daar zo’n veel voorkomende druif is. Maar dat zegt dus niet per sé iets over de aantallen op zich. 

De aanplant in Frankrijk is in de afgelopen 60 jaar explosief gegroeid: van 1.600 ha in 1958 naar meer dan 68.000 nu. Die groei is onder andere te danken aan de EU-subsidies voor rooien van kwalitatief mindere rassen. Deze rassen werden vervangen voor de syrah. Maar ook het in zwang raken van alles wat uit het Rhône-gebied komt heeft zeker bijdragen aan deze groei. 

Zuidelijke Rhône

Syrah wordt overal in het Rhône-gebied gebruikt. In de zuidelijke Rhône wordt de druif meestal gebruikt in een blend met grenache noir en mourvèdre; de zogenaamde GSM blend. In de GSM-blend draagt ieder druivenras zijn steentje bij aan het eindresultaat. De grenache noir geeft fruit en rondeur en mourvèdre geeft flink tannines, alcohol en intense aroma’s aan de wijn. Samen met de kruidigheid van de syrah geeft dit heerlijke, smaakvolle wijnen. In de zuidelijke Rhône liggen de wijngaarden op de uitgestrekte zondoorstoofde vlaktes van de Rhône-delta. Dat vertaalt zich in stevige, soms vrij alcoholrijke wijnen. 

Noordelijke Rhône

In de noordelijke Rhône geen blends, maar vooral monocépage of bijna-monocépage wijnen. De wijngaarden liggen op (soms steile) hellingen en het gebied is een stuk kleiner, waardoor er minder productie beschikbaar is. Dat zorgt ervoor dat deze wijnen een stuk duurder zijn dan hun zuidelijke broertjes. Naast de bodem is ook het klimaat van de twee gebieden erg verschillend. In het noorden is sprake van een landklimaat met meer regen, terwijl in het zuiden de middellandse zee van invloed is. Het is er veel warmer en droger, ook door de mistral die door de vallei trekt.

Paradepaardjes uit de noordelijke Rhône

De meest bekende en beroemde wijn die van syrah gemaakt wordt is de wijn met het kwaliteitslabel Appellation Origine Protégée Hermitage. Deze wijn is afkomstig van een grote granieten heuvel, in een bocht van de Rhône. Bovenop is de berg puur graniet, waardoor de warmte goed wordt vastgehouden. Dat resulteert in erg stevige wijnen. Het bewaarpotentieel is enorm. Mits goed bewaard kan je ze een halve eeuw bewaren! 

Aan de overkant van de Rhône treffen we nog nog zo’n krachtpatser: de AOP Cornas. De vaak donker rode wijnen uit Cornas zijn verplicht van 100% syrah en staan ook op een ondergrond van graniet. Het duurt echt een flinke tijd – zeker 6 tot 8 jaar – voordat deze prachtige wijnen enigszins op dronk zijn. Côte-Rôtie, Saint-Joseph en Crozes-Hermitage zijn de andere drie appellations voor rode wijn in de noordelijke Rhône.

Wijn & spijs

Het moge duidelijk zijn dat syrah-wijnen stevig te noemen zijn. Daardoor gaat de wijn goed samen met vlees; van gevogelte (licht) tot wild, vlees van grill en barbecue en vlees met saus of in een stoofpotje. Zeker met een mooie Noord Rhône-wijn is het slim eerst de kwaliteit en de stijl van je wijn te bepalen en daarna pas je gerecht te kiezen. Met de zuidelijke GSM-wijnen is het iets eenvoudiger, omdat deze wijnen iets minder uitgesproken zijn. Je kunt daarbij ook denken aan gerechten met ratatouille, gegrilde groenten en lamskoteletjes. 

Eigenwijs, maar toch ook niet

Wat wijn betreft ben ik meestal een beetje eigenwijs. Maar als het over die heerlijke syrah gaat, niet. Dat ziet je ook wel terug in de portefeuille van Joie de Vin. Met 15 syrah-wijnen is de druif goed vertegenwoordigd in ons assortiment. Daar zijn we blij mee, zeker nu het seizoen van stoofpotjes voor de deur staat!  

Tosca Winters
Eigenaar Joie de Vin
& Register Vinoloog

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment