Een heerlijke (vegetarische) combinatie die het proberen waard is!
Aanstaande zondag (11 november) vindt de eerste najaarsproeverij van Joie de Vin plaats. Wij hebben er helemaal zin in, want daar gaan we onze nieuwe aanwinsten uit Beaujolais en Rhône presenteren. Als voorproefje willen we op deze mooie, zonnige herfstdag alvast één van deze wijnen in het zonnetje zetten: de Beaujolais Villages van Vignobles Bulliat.
Beaujolais Villages De lichtere varianten van een Beaujolais passen goed bij wat we tegenwoordig wel een trend kunnen noemen: minder vlees/vis eten en juist meer groenten op het menu. Een trend waar Joie de Vin volledig achter staat! Wij zijn dan ook erg blij met de Beaujolaiswijnen die we op onze laatste inkoopreis hebben uitgekozen, want deze lenen zich uitstekend voor een heerlijk vegetarisch gerecht.
De Bibine… De Beaujolais Villages Bibine is een biologische wijn. Het is een fruitige, expressieve wijn, die heerlijk ruikt en waarin je rood fruit en zachte kruiden kunt proeven. Alhoewel we hem al een aantal keer hebben geproefd, blijven we ons verbazen over de gelaagdheid van de wijn. Bij iedere slok heb je weer andere gewaarwordingen en wij laten ons dan ook graag blij verrassen door deze aanwinst. Juist omdat deze wijn zo karakteristiek is, lijkt hij ons erg goed passen bij een heerlijke shakshuka.
Het recept: shakshuka Shakshuka is een lichtpittig, Noord- Afrikaans groentegerecht met eieren. Het gerecht zit bomvol smaakvolle groenten en kruiden, zoals ui, paprika(poeder) en tomaat. Tijdens het bereiden ben je de groenten zowel aan het bakken als aan het stoven, om het geheel vervolgens af te maken met een eitje in ieder zelfgemaakt kuiltje in de pan. De shakshuka is heerlijk met een stukje knapperig brood en een (groene) salade.
Wanneer je op het internet gaat rondstruinen, vind je veel verschillende recepten voor dit gerecht. Zelf gebruiken we er twee: één uit de Allerhande en één uit het kookboek Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall. Laten we beide ingrediëntenlijsten even naast elkaar zetten:
Allerhande (bereiding in pan) Veg (bereiding in pan en oven)
· 1 dl olijfolie
· 0,5 tl komijnzaad
· 2 uien in plakken
· 2 rode paprika
· 2 gele paprika
· 4 tl rietsuiker
· 2 laurierblaadjes
· 6 takjes tijm
· 2 el peterselie fijngesneden
· 2 el koriander + een beetje voor garnering
· 6 rijpe tomaten
· 2,5 dl water
· 1 snuf cayennepeper
· 0,5 tl saffraandraadjes
· 8 eieren
· peper, zout en geelwortel
· 3 eetlepels olijfolie
· 1 tl komijnzaad
· 1 grote ui, in dunne, halve ringen
· 1 teentje knoflook, geperst
· 1 rode paprika, in dunne reepjes
· 1 gele paprika, in dunne reepjes
· 1 blik (400 gr) (pruim)tomaten, grof gesneden
· 0,5 tl gerookte-paprikapoeder, pikant
· snufje saffraandraadjes
· 4 eieren
· zeezout en versgemalen peper
Als we naar de recepten kijken, zien we ook direct wat verschillen. Zo werkt de Allerhande met veel verse kruiden, wat suiker en verse tomaten (die waarschijnlijk iets meer zuur hebben dan tomaat uit blik). Alhoewel deze combinatie van verse kruiden natuurlijk heerlijk klinkt, komt er wel iets meer voorbereiding (en meer inkopen) bij dit recept kijken. Ook zijn we erg benieuwd wat de kruidencombinatie voor effect gaat hebben op de gelaagdheid van de Bibine. Zorgt dit recept er juist voor dat de Bibine de diva van het Allerhande-showorkest wordt, wat de totale compositie naar een hoger niveau tilt, of gaat de voorkeur uit naar het rustige podium van het Veggie-recept om solo te kunnen schitteren? Het antwoord zullen we met jullie delen, want we gaan beide varianten binnenkort bereiden om een weloverwogen keuze te maken 😉 We’ll keep you posted!
Wijn-spijs tip: Bibine met Shakshuka
Een heerlijke (vegetarische) combinatie die het proberen waard is!
Aanstaande zondag (11 november) vindt de eerste najaarsproeverij van Joie de Vin plaats. Wij hebben er helemaal zin in, want daar gaan we onze nieuwe aanwinsten uit Beaujolais en Rhône presenteren. Als voorproefje willen we op deze mooie, zonnige herfstdag alvast één van deze wijnen in het zonnetje zetten: de Beaujolais Villages van Vignobles Bulliat.
Beaujolais Villages
De lichtere varianten van een Beaujolais passen goed bij wat we tegenwoordig wel een trend kunnen noemen: minder vlees/vis eten en juist meer groenten op het menu. Een trend waar Joie de Vin volledig achter staat! Wij zijn dan ook erg blij met de Beaujolaiswijnen die we op onze laatste inkoopreis hebben uitgekozen, want deze lenen zich uitstekend voor een heerlijk vegetarisch gerecht.
De Bibine…
De Beaujolais Villages Bibine is een biologische wijn. Het is een fruitige, expressieve wijn, die heerlijk ruikt en waarin je rood fruit en zachte kruiden kunt proeven. Alhoewel we hem al een aantal keer hebben geproefd, blijven we ons verbazen over de gelaagdheid van de wijn. Bij iedere slok heb je weer andere gewaarwordingen en wij laten ons dan ook graag blij verrassen door deze aanwinst. Juist omdat deze wijn zo karakteristiek is, lijkt hij ons erg goed passen bij een heerlijke shakshuka.
Het recept: shakshuka
Shakshuka is een lichtpittig, Noord- Afrikaans groentegerecht met eieren. Het gerecht zit bomvol smaakvolle groenten en kruiden, zoals ui, paprika(poeder) en tomaat. Tijdens het bereiden ben je de groenten zowel aan het bakken als aan het stoven, om het geheel vervolgens af te maken met een eitje in ieder zelfgemaakt kuiltje in de pan. De shakshuka is heerlijk met een stukje knapperig brood en een (groene) salade.
Wanneer je op het internet gaat rondstruinen, vind je veel verschillende recepten voor dit gerecht. Zelf gebruiken we er twee: één uit de Allerhande en één uit het kookboek Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall. Laten we beide ingrediëntenlijsten even naast elkaar zetten:
Allerhande (bereiding in pan) Veg (bereiding in pan en oven)
· 0,5 tl komijnzaad
· 2 uien in plakken
· 2 rode paprika
· 2 gele paprika
· 4 tl rietsuiker
· 2 laurierblaadjes
· 6 takjes tijm
· 2 el peterselie fijngesneden
· 2 el koriander + een beetje voor garnering
· 6 rijpe tomaten
· 2,5 dl water
· 1 snuf cayennepeper
· 0,5 tl saffraandraadjes
· 8 eieren
· peper, zout en geelwortel
· 1 tl komijnzaad
· 1 grote ui, in dunne, halve ringen
· 1 teentje knoflook, geperst
· 1 rode paprika, in dunne reepjes
· 1 gele paprika, in dunne reepjes
· 1 blik (400 gr) (pruim)tomaten, grof gesneden
· 0,5 tl gerookte-paprikapoeder, pikant
· snufje saffraandraadjes
· 4 eieren
· zeezout en versgemalen peper
Als we naar de recepten kijken, zien we ook direct wat verschillen. Zo werkt de Allerhande met veel verse kruiden, wat suiker en verse tomaten (die waarschijnlijk iets meer zuur hebben dan tomaat uit blik). Alhoewel deze combinatie van verse kruiden natuurlijk heerlijk klinkt, komt er wel iets meer voorbereiding (en meer inkopen) bij dit recept kijken. Ook zijn we erg benieuwd wat de kruidencombinatie voor effect gaat hebben op de gelaagdheid van de Bibine. Zorgt dit recept er juist voor dat de Bibine de diva van het Allerhande-showorkest wordt, wat de totale compositie naar een hoger niveau tilt, of gaat de voorkeur uit naar het rustige podium van het Veggie-recept om solo te kunnen schitteren? Het antwoord zullen we met jullie delen, want we gaan beide varianten binnenkort bereiden om een weloverwogen keuze te maken 😉 We’ll keep you posted!