De ins en outs van een wijnproeverij – wij vertellen het je!
Sommigen mensen hebben er geen problemen mee en voelen zich altijd en overal als een vis in het water. Maar voor de meesten van ons zijn nieuwe situaties toch altijd een beetje ongemakkelijk. ‘Wat voor mensen komen daar dan? Ken ik er iemand? Hoe gaat dat in zijn werk? Maar waarom zou ík daar dan heen gaan?’ Gaat dit ook altijd door jouw hoofd heen als je een uitnodiging voor een wijnproeverij voorbij ziet komen? Geen stress! In deze Hoe heurt het eigenlijk? blog vertellen we je precies wat je moeten weten over wijnproeverijen.
De wijnproeverij Veel wijnbedrijven houden zogenaamde open wijnproeverijen. Dat doen zij meestal twee keer per jaar. In het voorjaar en het najaar worden de seizoensgebonden wijnen geselecteerd en aan het publiek gepresenteerd. In het voorjaar zul zal je op een proeverij dus veel witte wijnen, rosé wijnen, picknickwijnen, paaslunchwijnen en barbecuewijnen tegenkomen. In het najaar, daarentegen, vind je de wat stevigere wijnen voor tijdens de herfst en winter én – niet te vergeten – de feestwijnen voor kerstdiners, relatiegeschenken en bubbels voor de oliebollen- en nieuwjaarsrecepties.
Wat je kunt verwachten De proeverij is bedoeld om wijnliefhebbers kennis te laten maken met de producten van het bedrijf. De vaste klanten worden uitgenodigd om de nieuwe jaargangen en de nieuwe wijnen in het assortiment te proeven. Nieuwe klanten zijn van harte welkom om kennis te komen maken met het assortiment. Op een gastvrije ontvangst mag je dus zeker rekenen!
Op de uitnodiging tref je meestal een aankondiging over wat je mag verwachten van de wijnen. Informatie over aantal wijnen, aanwezige wijnproducenten en aanbiedingen & eventuele kosten worden vooraf gedeeld, ook kun je vaak zelfs de proeflijst al opvragen. Op de proeflijst staan alle wijnen die gepresenteerd worden, met informatie over de wijnproducent, het wijngebied en de verkoopprijs. De wijnen staan meestal op de geadviseerde volgorde van proeven: van lichter naar steeds zwaarder.
Hoe het werkt Op de proeverij krijg je bij binnenkomst een wijnglas, het proefformulier en een pen. Afhankelijk van het aanbod bedenk je nu een plan de c(h)ampagne. Zijn er 20 wijnen, dan lukt het waarschijnlijk wel om alles te proeven. Zijn er 200 wijnen, dan maak je een keuze voor een aantal wijnen die je wilt proberen en een handige ‘looproute’.
Je kan wijnen om verschillende redenen willen proeven:
als een eerste kennismaking met een wijn of een wijngebied
om kenmerken van druiven, wijnen en gebieden te leren herkennen
om de kwaliteit te beoordelen in vergelijking met andere wijnen van dit type
om te bepalen of je wijn wilt kopen
Dan begint het echte proeven. Je las in een eerdere blog al waar je bij het proeven van wijn het beste op kunt letten. Dat ga je dus nu 20 keer doen (of 40 keer…). Dat klinkt veel – en dat is het ook! Het is dus belangrijk om fit en fris te blijven tijdens het proeven, zodat je ook de laatste wijnen nog op waarde weet te schatten. Fris en fit blijf je door de wijn niet op te drinken, maar uit te spugen in de daarvoor bestemde spitons. Het beste is om dit niet te netjes te willen doen, want juist dan gaat het vaak mis. Stiekem komt er bij het proeven ook wat alcohol in je bloed, dus het tussendoor drinken van een glas water zorgt ervoor dat je fit blijft. Een andere handige tip om goed te kunnen proeven: na het proeven van een aantal wijnen – zeker bij stevige rode wijnen – helpt een stukje brood om de mond weer ‘schoon’ te krijgen.
De kern van het proeven Om alle aspecten (kleur, geur en smaak) van de wijn te beoordelen is enige concentratie nodig. Helaas is het vaak wel een beetje druk op dit soort proeverijen. Het is aardig om met elkaar rekening te houden: doe geen parfum op naar een wijnproeverij, doe af en toe een stapje opzij of naar achter en geef elkaar de ruimte. Gelukkig zijn het wel allemaal leuke mensen met dezelfde hobby!
Daar gaan we dan! Je kijkt eerst naar de kleur, de kleurintensiteit en hoe de wijn in het glas hangt. Steek ook even je neus erin. Ruik je iets geks? Als dat zo is, is de wijn misschien niet correct. Wals dan goed de wijn in het glas en ruik nog eens. Nu moeten de verleidelijke geuren van de wijn in je neus komen. Wat ruik je allemaal? Er is geen goed en fout – iedereen ruikt en proeft andere dingen en heeft hiervoor zijn eigen woorden. Neem vervolgens de wijn in de mond en slurp er een beetje lucht bij. Hierdoor komt er zuurstof bij de wijn en komen alle geur- en smaakmoleculen goed los. Concentratie: hier gaat het om! Wat proef je, waar in je mond gebeurt er wat, is dat goed voor jou? Schrijf het nu op! Dit kun je allemaal niet onthouden van 20 verschillende wijnen, laat staan van 40 wijnen 🙂
Ook proeven?
Hebben we je lekker kunnen maken om zelf een keer een proeverij bij te wonen? Goed nieuws! Op 11 november organiseren wij in samenwerking met restaurant FLOC een wijnproeverij in het centrum van Den Haag. Houd voor meer informatie onze social mediakanalen in de gaten. We zien je graag dan!
Wijnproeverij – ‘Hoe heurt het eigenlijk?’
De ins en outs van een wijnproeverij – wij vertellen het je!
Sommigen mensen hebben er geen problemen mee en voelen zich altijd en overal als een vis in het water. Maar voor de meesten van ons zijn nieuwe situaties toch altijd een beetje ongemakkelijk. ‘Wat voor mensen komen daar dan? Ken ik er iemand? Hoe gaat dat in zijn werk? Maar waarom zou ík daar dan heen gaan?’ Gaat dit ook altijd door jouw hoofd heen als je een uitnodiging voor een wijnproeverij voorbij ziet komen? Geen stress! In deze Hoe heurt het eigenlijk? blog vertellen we je precies wat je moeten weten over wijnproeverijen.
De wijnproeverij
Veel wijnbedrijven houden zogenaamde open wijnproeverijen. Dat doen zij meestal twee keer per jaar. In het voorjaar en het najaar worden de seizoensgebonden wijnen geselecteerd en aan het publiek gepresenteerd. In het voorjaar zul zal je op een proeverij dus veel witte wijnen, rosé wijnen, picknickwijnen, paaslunchwijnen en barbecuewijnen tegenkomen. In het najaar, daarentegen, vind je de wat stevigere wijnen voor tijdens de herfst en winter én – niet te vergeten – de feestwijnen voor kerstdiners, relatiegeschenken en bubbels voor de oliebollen- en nieuwjaarsrecepties.
Wat je kunt verwachten
De proeverij is bedoeld om wijnliefhebbers kennis te laten maken met de producten van het bedrijf. De vaste klanten worden uitgenodigd om de nieuwe jaargangen en de nieuwe wijnen in het assortiment te proeven. Nieuwe klanten zijn van harte welkom om kennis te komen maken met het assortiment. Op een gastvrije ontvangst mag je dus zeker rekenen!
Op de uitnodiging tref je meestal een aankondiging over wat je mag verwachten van de wijnen. Informatie over aantal wijnen, aanwezige wijnproducenten en aanbiedingen & eventuele kosten worden vooraf gedeeld, ook kun je vaak zelfs de proeflijst al opvragen. Op de proeflijst staan alle wijnen die gepresenteerd worden, met informatie over de wijnproducent, het wijngebied en de verkoopprijs. De wijnen staan meestal op de geadviseerde volgorde van proeven: van lichter naar steeds zwaarder.
Hoe het werkt
Op de proeverij krijg je bij binnenkomst een wijnglas, het proefformulier en een pen. Afhankelijk van het aanbod bedenk je nu een plan de c(h)ampagne. Zijn er 20 wijnen, dan lukt het waarschijnlijk wel om alles te proeven. Zijn er 200 wijnen, dan maak je een keuze voor een aantal wijnen die je wilt proberen en een handige ‘looproute’.
Je kan wijnen om verschillende redenen willen proeven:
Dan begint het echte proeven. Je las in een eerdere blog al waar je bij het proeven van wijn het beste op kunt letten. Dat ga je dus nu 20 keer doen (of 40 keer…). Dat klinkt veel – en dat is het ook! Het is dus belangrijk om fit en fris te blijven tijdens het proeven, zodat je ook de laatste wijnen nog op waarde weet te schatten. Fris en fit blijf je door de wijn niet op te drinken, maar uit te spugen in de daarvoor bestemde spitons. Het beste is om dit niet te netjes te willen doen, want juist dan gaat het vaak mis. Stiekem komt er bij het proeven ook wat alcohol in je bloed, dus het tussendoor drinken van een glas water zorgt ervoor dat je fit blijft. Een andere handige tip om goed te kunnen proeven: na het proeven van een aantal wijnen – zeker bij stevige rode wijnen – helpt een stukje brood om de mond weer ‘schoon’ te krijgen.
De kern van het proeven
Om alle aspecten (kleur, geur en smaak) van de wijn te beoordelen is enige concentratie nodig. Helaas is het vaak wel een beetje druk op dit soort proeverijen. Het is aardig om met elkaar rekening te houden: doe geen parfum op naar een wijnproeverij, doe af en toe een stapje opzij of naar achter en geef elkaar de ruimte. Gelukkig zijn het wel allemaal leuke mensen met dezelfde hobby!
Daar gaan we dan! Je kijkt eerst naar de kleur, de kleurintensiteit en hoe de wijn in het glas hangt. Steek ook even je neus erin. Ruik je iets geks? Als dat zo is, is de wijn misschien niet correct. Wals dan goed de wijn in het glas en ruik nog eens. Nu moeten de verleidelijke geuren van de wijn in je neus komen. Wat ruik je allemaal? Er is geen goed en fout – iedereen ruikt en proeft andere dingen en heeft hiervoor zijn eigen woorden. Neem vervolgens de wijn in de mond en slurp er een beetje lucht bij. Hierdoor komt er zuurstof bij de wijn en komen alle geur- en smaakmoleculen goed los. Concentratie: hier gaat het om! Wat proef je, waar in je mond gebeurt er wat, is dat goed voor jou? Schrijf het nu op! Dit kun je allemaal niet onthouden van 20 verschillende wijnen, laat staan van 40 wijnen 🙂
Ook proeven?
Hebben we je lekker kunnen maken om zelf een keer een proeverij bij te wonen? Goed nieuws! Op 11 november organiseren wij in samenwerking met restaurant FLOC een wijnproeverij in het centrum van Den Haag. Houd voor meer informatie onze social mediakanalen in de gaten. We zien je graag dan!