fbpx

Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: CABERNET FRANC

Wat weet jij van deze “oude” druif?

Op zoek naar eigenheid, naar authentieke biologische wijnen, misschien soms zelfs een beetje eigenaardigheid? Als je dit wil als importeur, probeer je natuurlijk de gangbare wijnen te mijden; je laat de grote vier (merlot, cabernet sauvignon, chardonnay en sauvignon blanc) zoveel mogelijk links liggen.
In je portefeuille krijg je chenin blanc, cabernet franc, pinot noir en rousanne. En nog veel meer! Maar wat weten we eigenlijk over deze druiven en de wijn die ervan gemaakt wordt? In deze blog vertel ik je meer over de oorsprong en kenmerken van de cabernet franc, een zeer oude, europese druif. Lees je mee? 

Oorsprong van de cabernet franc

In Winegrapes: A complete guide to 1,368 vine varieties (Robinson, Harding & Vouillamoz) staat dat de meest recente historische en dna-onderzoeken uitwijzen dat de cabernet franc uit Spaans Baskenland komt, en daarna in de Bordeaux en de Loire terecht is gekomen. De voorlopers van de cabernet franc bestaan zeer waarschijnlijk niet meer, de afstammelingen zijn door het dna-onderzoek wel bekend; dat zijn cabernet sauvignon, carmenère en merlot.

De cabernet franc is een sterk ras en gedijt goed op kleikalkstenen bodems. In het groeiseizoen loopt hij voor op de cabernet sauvignon en heeft hij dus meer tijd om tot volledige rijping te komen, iets wat voor de cabernet sauvignon in minder warme jaren soms lastig is. Voldoende rijpheid is bij beide cabernets belangrijk omdat niet rijpe druiven een (onprettig) teveel aan aroma van groene paprika geven.


Kenmerken van de wijn

Wijn gemaakt van Cabernet Franc is over het algemeen lichter van kleur en smaak, heeft minder tannines, is meer fris knisperig, zachter en meer aromatisch dan de Cabernet Sauvignon. Bij een goede rijpheid van de druiven is de wijn fris, bladachtig. Bij onvoldoende rijpheid slaat dit om naar agressieve kruidachtige tonen.

Overige kenmerken:
Kleur: helder tot donkerrood
Geur: groene kruiden, cassis, aardbei, framboos, potloodslijpsel
Smaak: aardbei, zwarte bes, groene kruiden, potloodslijpsel

Aanplant in Frankrijk

Cabernet franc is de zesde blauwe druif in Frankrijk, met een aanplant van ongeveer 37.000 hectaren. Het grootste deel hiervan is verdeeld over twee regio’s, Bordeaux en Loire.

In de Loire staat deze aanplant met name in het midden van de Val de Loire. Hier staat bijna 5000hectaren aangeplant, onder andere in Chinon en Bourgeuil.  In het Pays de Loire staat zelfs nóg meer aangeplant, hier staat bijna 9000 hectaren voor de wijnen van Saumur Champigny en Anjou-Villages. In de Loire wordt de cabernet franc ook gebruikt in blends, maar vaker nog wordt hij als monocépage wijn gemaakt.

In Bordeaux staat ongeveer 11.000 hectaren cabernet franc, dat is ongeveer 10% van het totaal areaal blauwe druiven. De druif is met name populair op de koelere rechteroever in de Bordeaux. Veel wijnen in Saint-Émilion zijn voor een substantieel deel op basis van cabernet franc; een beroemd voorbeeld hiervan is de Château Cheval Blanc.

Cabernet Franc is ook te vinden in het zuidwesten van Frankrijk, hier wordt de druif in blends gebruikt om de meer tanninerijke druivenrassen (tannat) te verzachten. Daarnaast is de druif in kleinere hoeveelheden op nog veel meer plekken te vinden, in Frankrijk, in Europa en over de hele wereld.

Kwaliteit van de wijn

“Because Cabernet Sauvignon has so much more of everything – body, tannin, alcohol, colour – it is often supposed to be necessarily superior, but I have a very soft spot indeed for its more charming and more aromatic relative, Cabernet Franc.”(Jancis Robinson; website)

Jancis Robinson is dus zeer te spreken over het meer aromatische familielid. Over de cabernet franc uit de Loire regio zegt zij: Een goede kwaliteit van de hier geteelde Cabernet franc resulteert in geurige, medium-bodied, evenwichtige, zijdeachtige, vrij vroeg rijpende wijnen die kunnen ruiken naar potloodkrullen, soms frambozen.

Wijn & spijs

Groene kruiden, cassis, aardbei, framboos en potloodslijpsel komen terug in zowel aroma als smaak. Gaan we uit van de cabernet franc uit de Loire regio dan is de structuur van de wijn over het algemeen medium bodied, de wijn heeft gemiddelde tannines en is een ietsje hoger in de zuren. Voor een goede wijn-spijs combinatie zijn gebakken en gebraden (olie, boter) gerechten een goede keus: het friszuur van de wijn gaat hier goed mee samen. Gebraden gevogelte sluit goed aan bij het gewicht van de wijn, en er mag een smaakvolle saus bij, die past bij de kruidigheid van de wijn.

Nog een allerlaatste kenmerk van de cabernet franc: hij leent zich goed om ietsjes te koelen, een ideaal seizoenswijn dus voor toekomstige zomerse omstandigheden. Laat de lente maar komen!

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment