fbpx

Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: WAAROM VERANTWOORDE WIJN DRINKEN?

biologische wijn is beter voor het milieu:
waar/niet waar

Afgelopen maandag was het Earth Day. Een mooie aanleiding om eens wat dieper in te gaan op biologische wijn en waarom het een verantwoorde keuze is. Daarover is wel het een en ander te vertellen.

Eisen biologische wijnbouw

Om biologische wijn te maken heb je allereerst biologische druiven nodig. Voor druiven gelden dezelfde Europese regels als voor alle andere biologische landbouwproducten. Grofweg komt dat hierop neer:

  • Je mag geen chemisch-synthetische (bestrijdings-) middelen en GMO’s (Genetically Modified Organisms) gebruiken. Je gebruikt alleen natuurlijke meststoffen.
  • Je bent verplicht om de gevoeligheid van gewassen voor plaagaanvallen te verminderen door preventieve middelen te gebruiken. Daarna gebruik je natuurlijke producten voor plantbescherming of biologische bestrijding.
  • Ongewenste begroeiing (onkruid) verwijder je mechanisch of met de hand en dus zeker niet met chemische middelen.
  • Je handhaaft en verbetert de bodemvruchtbaarheid, bevordert de biodiversiteit en behoudt de waterkwaliteit.
Uitdaging

Als je als wijnboer kiest voor biologische wijnbouw, sta je ook gelijk voor een flinke uitdaging. Het biologische wijngaardbeheer kost meer tijd, moeite en mankracht dan wat je concurrenten doen die zich niet aan deze regels houden. Aan het einde van ieder seizoen heb je doorgaans minder opbrengst, doordat je geen kunstmest mag gebruiken. Ook is de kans op een mislukte oogst groter omdat je geen chemische bestrijding mag toepassen.

Voor de wijnboer is het dus nogal een stap om biologisch te gaan produceren. Als je er voor kiest om over te schakelen naar biologisch, dan ga je in Frankrijk een traject in van 3 jaar onder toezicht van één van de autoriserende bureaus. Alle werk- en productieprocessen moeten worden aangepast en natuurlijk moeten ook alle medewerkers wegwijs gemaakt worden in de nieuwe werkwijze.  

Iedereen profiteert

Waar de wijnboer hoge kosten maakt voor een biologische productiemethode, zijn de baten voor ons allemaal. De grote winnaar van de biologische wijnbouw is natuurlijk het milieu. Met als resultaat schoner water, een schonere bodem en meer biodiversiteit. Met name die biodiversiteit is van belang. Steeds vaker blijkt dat verlies van biodiversiteit voor grote problemen in onze voedselvoorziening zorgt.

Kanttekeningen bij biologische wijnbouw
Domaine de la Mongestine – meerdere gewassen ter bevordering van biodiversiteit

Is alles dan rozengeur en maneschijn bij de biologische wijnbouw? Ik moet jullie teleurstellen, maar het antwoord is ‘nee’. Op sommige plekken in de wereld zijn de omstandigheden voor biologische wijnbouw ideaal. Als je een droog klimaat hebt met weinig bedreigingen voor de wijnstok, is het gemakkelijker biologisch werken. 

Om aan de (stijgende) vraag naar biologische wijn te voldoen, zie je in deze gebieden steeds meer superwijngaarden ontstaan. Grote bedrijven die kilometer na kilometer vol hebben gezet met druiven. Ook deze wijnen hebben het label biologisch, maar met dit soort monocultuur bereik je natuurlijk niet de gewenste bevordering van de biodiversiteit.

Gebruik van koper

Een ander kritisch punt is dat in de biologische wijnbouw het gebruik van koper is toegestaan. Kopersulfaat wordt gebruikt voor het bestrijden van meeldauw; een schimmelziekte die zeker in de wat vochtigere wijngebieden vaak voorkomt. Het gebruikte koper hoopt zich op in de bodem en is giftig voor mens en dier. Je snapt, koper helpt dus zeker niet bij de bevordering van biodiversiteit.

Een van onze leveranciers die ik vorige zomer bezocht, gaf aan dit een groot dilemma te vinden. In zijn streek kwam eerder nooit meeldauw voor, maar nu wel. Ter bestrijding had hij regelmatig koper gebruikt. Hij was daar erg ongelukkig mee. Ook binnen de EU is het een heet hangijzer. Begin dit jaar was het bijna zover dat de toelating van koper beëindigd zou worden. Helaas, de toelating is toch weer verlengd.

Middenweg

Tussen de reguliere wijnbouw en biologische wijnbouw in kent de Franse wijnbouw nog het label ‘Haute Valeur Environmentale’. Dit label is redelijk vergelijkbaar met de biologische teelt. Het grote verschil: als er ondanks de preventieve maatregelen toch een grote plaag of ziekte ontstaat, mag de wijnboer met chemische middelen ingrijpen.

Kiezen voor biologisch

Met het oog op het milieu kiezen we biologische wijn, liefst zonder massaproductie en kopergebruik. Wil je daar bestaanszekerheid voor de wijnproducent aan toevoegen, dan vind ik de Haute Valeur Environmentale zeker een goed alternatief: biodiversiteit staat bij hen voorop en zuinigheid in het toevoegen van (alle) middelen is troef. Beiden zijn in ieder geval een groot verschil met reguliere wijnbouw, waar preventieve bestrijding eerder regel is dan uitzondering. Waarom biologische wijn drinken? Voor het milieu, daarom dus!

Ons assortiment

De meeste wijnen van Joie de Vin hebben certificeringen voor biologisch, biologisch-dynamisch of HVE. De wijnen zonder certificering zijn de oudere jaargangen van wijnen van onze leveranciers of zijn nog niet aangemeld voor het certificeringstraject.

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment