Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: WAT DOET EEN KLEINE, ZELFSTANDIGE WIJNBOER IN DE WINTER?

Stap in de winterse wereld van onze wijnboeren

Een kleine zelfstandige wijnproducent heeft eigenlijk drie beroepen: hij is landbouwer, wijnmaker en wijnverkoper ineen. In de jaarcyclus van het wijnbedrijf is telkens een van deze drie richtingen leidend. Tijdens de groei van de plant en de druif is de landbouwer aan zet. Na de oogst neemt de wijnmaker het stokje over. Daarna komt de verkoper aan de beurt.

De meeste leveranciers van Joie de Vin zijn van dit soort kleine familiebedrijven. Ze werken zelfstandig en hebben het volledige proces van wijngaard tot verkoop in eigen hand. Ieder bedrijf is hierin uniek. Ze zijn trots op hun wijnen en het verhaal wat erbij hoort. Ze vertellen dan ook graag waarom ze kiezen voor juist dié druif of dié manier van wijnmaken. Hier geen massaproductie dus. In deze blog neem ik je mee in de werkzaamheden van onze wijnboeren in de winter.

Wijn maken

In de periode na de oogst heeft de wijnmaker de overhand. De druiven zitten in de vaten en de vergisting gaat van start. Waar de reguliere wijnmaker zijn gistcultuur in de “wijnbouwsupermarkt” koopt, werken onze biologische wijnboeren bij voorkeur met de gisten die al op de druif en in zijn kelder aanwezig zijn. De aanwezigheid van de gisten varieert met het jaar en de natuur is daarin eigenwijs. Het is dus ieder jaar weer spannend om te zien hoe en wanneer de vergisting op gang komt.

Als het eenmaal zo ver is, dan wordt het sap goed in de gaten gehouden. Witte wijnen, rode wijnen, zoete wijnen; ze kennen allemaal hun eigen procedés met een eigen tijdpad. Iedere wijn vraagt een andere aanpak voor wat betreft duur van de vergisting, temperatuurregulatie  het doorroeren van de wijn in verschillende stadia van het proces, het persen, het klaren en filteren.

Ondertussen in de wijngaard

De landbouwer krijgt het na de oogst iets rustiger. Er gebeurt dan een tijdje vrij weinig in de wijngaard. De bladeren verkleuren en vallen af. Soms worden hele lange takken al wat gekortwiekt, zodat de druivenstokken veilig hun rustperiode in kunnen gaan. Deze rustperiode loopt van november tot en met maart.

Midden in de winter, als de plant in diepe rust is, worden de planten gesnoeid. In Frankrijk kan dat best een koude klus zijn, zo in januari, februari. Het snoeisel wordt verbrand of verhakseld. Verder wordt de wijngaard weer op orde gebracht. Zo worden bijvoorbeeld de palen en draden hersteld. Ook worden er bodemmonsters genomen om te bepalen welke bemesting nodig is. Alles om de wijngaard weer klaar te maken voor het nieuwe groeiseizoen.

Wijn verkopen

De winter is voor een wijnboer het uitgelezen moment om met de verkoop aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door mee te doen aan de diverse najaarsbeurzen om de wijnen voor de feestdagen onder de aandacht te brengen. In de maanden november en december is er (bijna) ieder weekend wel een beurs. Logistiek is dit een aardige uitdaging. Alle wijnen moeten op tijd gebotteld en verkoopklaar zijn én op tijd aanwezig zijn op iedere beurs. Ook moet de stand natuurlijk ieder weekend bemand zijn. Vaak helpt de hele familie mee.

Ook aan het begin van het nieuwe jaar staan er de nodige beurzen op het programma. Dit zijn veelal grotere en professionelere beurzen. Deze staan vaak in het teken van de nieuwe wijnen. Een beurs is hét moment om de nieuwe wijnen die nu verkoopklaar zijn te presenteren. Klanten worden uitgenodigd om naar de beurs te komen en daar de nieuwe wijnen te proeven. Uiteraard ook een spannend moment om te ontdekken hoe de nieuwe wijnen door de klanten worden ontvangen.

In de mailbox van Joie de Vin komen in deze tijd van het jaar ook deze uitnodigingen binnen. Vaak vergezeld van de nieuwe tarieven en bijzonderheden over wijnen. En passant wordt er gevraagd of we tevreden zijn over het afgelopen jaar en of de wijnboer ook dit jaar weer op een order van ons mag rekenen. Onze kleinschalige wijnbedrijven hebben vaak speciale producties, gering in omvang en hoog van kwaliteit. Deze speciale wijnen worden als eerste aangeboden aan de bestaande klanten.

Goede doelen en ….uitrusten en bijtanken

In de winterperiode is er naast alle verkoopactiviteiten ook tijd voor feest, een beetje PR en marketing en goede doelen. Wat deden wijnboeren van Joie de Vin? Vader en zoon Jaboulet in de Noord Rhône waren druk met een “portes ouvertes” met live muziek, eten en natuurlijk wijn. De opbrengst ging naar een goed doel. De familie Borderie van Château Poulvère schoot een collega wijnboer in de regio Aude te hulp. Daar waren eind 2018 flinke overstromingen, die grote delen van de wijngaard hebben verwoest. Zij staken daar hun handen uit de mouwen om de wijngaard weer op orde te krijgen. Dat is toch mooi om te lezen.

De winter is dus een tijd met veel verschillende activiteiten voor een wijnboer. Ondertussen is één ding vooral belangrijk: rust! Na de winter moeten ze weer topfit zijn om de natuurlijke grillen van de druifjes in goede banen te leiden. Dus: lekker uitrusten en bijtanken!

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment