fbpx

Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: WAT DOET EEN KLEINE ZELFSTANDIGE WIJNBOER IN HET VOORJAAR?

VOORJAARSKRIEBELS BIJ ONZE WIJNBOEREN

Een kleine zelfstandige wijnproducent heeft eigenlijk drie beroepen: hij is landbouwer, wijnmaker en wijnverkoper ineen. In de jaarcyclus van het wijnbedrijf is telkens een van deze drie richtingen leidend. Tijdens de groei van de plant en de druif is de landbouwer aan zet. Na de oogst neemt de wijnmaker het stokje over. Daarna komt de verkoper aan de beurt. De meeste leveranciers van Joie de Vin zijn van dit soort kleine familiebedrijven. Eerder al schreven we over de winteractiviteiten van de wijnproducent, deze keer nemen we het voorjaar onder de loep.

In de wijngaard
Haagse Stadswijngaard – Druif met bloemknop

In de winter slaapt de wijnstok, de wijnboer snoeit de plant terug en daarna gebeurt er eigenlijk een hele tijd niets. In maart komt er pas weer leven in de brouwerij: de sapstromen van de plant komen op gang. De plant begint uit te botten, je ziet zwellende knoppen en er komen verse groene blaadjes aan de wijnranken. Na het uitbotten krijgt de plant al vrij snel bloemknoppen: je ziet kleine takjes waarop de nog weer kleinere bloemknoppen verschijnen.

Deze groeifase is overal verschillend: het hangt af van het type druif en de lokale weersomstandigheden. Gisteren was ik in de Haagse Stadswijngaard. In deze zonnige wijngaard zijn de bloemknoppen al volop aanwezig. Bij mijn eigen druif – die in deze periode nog vooral in de schaduw staat – is daar nog niets van te zien. Gemiddeld genomen start de knopvorming en daarmee de groeifase van de druif, bij 10 ° C.

Nachtvorst

Nachtvorst is in deze periode een groot gevaar. Het zachte groene blad van de jonge scheuten is erg teer en bevriest al bij -1 °C. Er zijn verschillende manieren om de plant hiertegen te beschermen. Om de temperatuur in de wijngaard te verhogen kan de wijnboer oliekachels, vuurpotten of paraffinepotten ontsteken. Andere methoden zijn het gebruik van een installatie voor windverplaatsing (koude lucht wegblazen waardoor warmere lucht deze plaats inneemt) of een sprinklerinstallatie (het water om de knoppen bevriest, binnenin het ijs blijft de temperatuur boven 0 °C).

Vorst treedt meestal pas aan het einde van de nacht op. Vaak wordt er daarom ook gebruik gemaakt van een meetstation: bij een bepaalde temperatuur gaat het alarm af en komt de boer in actie. Meestal is dat rond 4:00 uur in de ochtend. Dit is een “onrustige” periode voor de wijnboer, met korte nachten als het matig vriest en de kans op een mislukte oogst bij een erg strenge nachtvorst.

Andere werkzaamheden

Verdere werkzaamheden in de wijngaard zijn het opruimen van oud hout, het verwijderen van dode planten en er nieuwe voor in de plaats zetten. Ook worden de jonge scheuten onderaan de wijnstok verwijderd, deze nemen energie die beter besteed is aan de rest van de plant. Zolang het niet gaat vriezen, is de hoeveelheid werk in de wijngaard in dit seizoen dus goed te overzien.

Wijn maken

Zoals we in ons vorige blog over de activiteiten van de wijnboer schreven, kent iedere wijn zijn eigen procedé en tijdpad. De eerste wijn die verder “klaargemaakt” wordt, is de wijn die bedoeld is om jong te drinken. De wijn heeft een periode van 2 tot 5 maanden gehad om verder af te rijpen. In het voorjaar gaat de wijnmaker er mee aan de slag. Als er meerdere druivenrassen gebruikt worden in de wijn, gaat de wijnmaker op zoek naar de optimale combinatie van de druiven.

Na deze assemblage wordt de wijn geklaard, dat wil zeggen dat de vaste, zwevende bestanddelen eruit gehaald worden zodat de wijn er helder uitziet. Om de wijn te klaren voegt de wijnmaker een middel toe, waar de losse delen zich aan verbinden en langzaam naar de bodem zakken. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar zoals eiwitten, gelatine en vislijm.

Er zijn ook niet dierlijke varianten beschikbaar zoals bentoniet en eiwitten afkomstig van planten (tarwe of erwten). Bij het maken van wijn gebruiken biologische wijnmakers zoveel mogelijk producten van biologische herkomst. Laatste stap in de kelder is het bottelen van de wijn.

Wijn marketing

De wijn is klaar, de volgende stap is het verder verkoopklaar maken van de wijn tot een product. Het etiket en de productspecificaties worden aangepast voor de nieuwe jaargang. Al eerder is de verkoper gestart met het peilen van de interesse van eventuele kopers. Nu, in het voorjaar, wordt duidelijk welke wijnen en in welke hoeveelheden er daadwerkelijk beschikbaar zijn. Vaste afnemers worden nu actief benaderd om hun orders te plaatsen. Bij kleine producties worden soms quota toegewezen per koper.

Daarnaast zijn er ook in het voorjaar weer de nodige professionele wijnbeurzen. De wijnproducent presenteert hier zijn bedrijf en zijn wijnen. Een voorbeeld van zo’n grote voorjaarsbeurs is bijvoorbeeld de jaarlijkse Prowein in Düsseldorf. Deze beurs richt zich op de totale Europese markt van inkopers, er staan dan ook wijnbedrijven uit de hele wereld op deze beurs.

Wat deden de wijnboeren van Joie de Vin
PH&V Jaboulet – Nestkasten voor mezen

Een aantal van de wijnboeren van Joie de Vin gingen ook naar deze grote beurs. Ook de kleinere voorjaarsbeurzen voor particulieren werden bezocht. En verder vooral leuke berichten van onze wijnboeren, over het plaatsen van nestkasten voor mezen en het behalen van het HVE label bijvoorbeeld. HVE staat voor Haute Valeur Environnementale, een label dat eisen stelt op het gebied van wijngaardbeheer en bedrijfsvoering om een verantwoorde wijn te produceren. Op zijn Frans: Chapeau!

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment