fbpx

Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: WIJNMAKEN – KLEUR

Wat zegt de kleur over de wijn? We vertellen het je hier!

 

In een eerdere blog schreven we over wijnproeven: over kleur, geur en smaak van wijn. Deze kenmerken en hun onderlinge samenhang bepalen de kwaliteit van de wijn. Kleur, geur en smaak zijn het resultaat van het natuurlijke proces van het tot stand komen van wijn. Maar dat niet alleen: ook de wijnmaker draait aan de knoppen om de gewenste kwaliteit te bereiken. Laten we je er van alles over vertellen in deze blog!

Wat doet de natuur zelf
Allereerst is er natuurlijk de enorme variëteit in druivenrassen, die ieder hun eigen kleur hebben. Kijk maar eens naar deze pagina uit de wijnatlas van Johnson en Robinson.

Als de druiven in de kelder arriveren (wat vaak eigenlijk gewoon een schuur is), worden ze soms eerst geïnspecteerd en worden slechte druiven en vuil verwijderd.

Vervolgens gaan de druiven in de kneusmachine, waar het kleurproces per direct begint! In deze machine worden de druiven gekneusd en van hun steeltjes ontdaan. Dit heeft invloed op de kleur van de uiteindelijke wijn, maar ook op hoe de wijn aanvoelt. Ontstelen wordt namelijk gedaan omdat de tak en steel van de plant te veel harde tannines (looizuur) afgeven. Te veel tannine in de wijn kan voor een droog en trekkerig gevoel in je mond zorgen en dat wil de wijnmaker natuurlijk niet!

De druiven voor witte wijn worden eerst ontsteeld en gaan daarna vaak ongekneusd in de persen. Voor het maken van rode wijn worden de druiven meestal wel gekneusd. Het is namelijk vooral de schil die kleur geeft aan de wijn, waarbij je de kleurstof vooral vindt in de schil van blauwe druiven. Door de schillen in de vloeistof te laten weken, gaat de kleur langzaam van de schil naar de vloeistof.

Natuurlijk zijn er ook hier uitzonderingen op, namelijk:
– Druiven met blauwe schil én gekleurd vruchtvlees
– Witte wijn die wel met schilweking wordt gemaakt, wat zorgt voor een stevigere, meer gestructureerde wijn
– Witte wijn die van blauwe druiven wordt gemaakt (door snel de schillen uit de vloeistof te verwijderen).

Er zijn dus vele mogelijkheden!

Wat de wijnmaker doet
Ook de wijnmaker speelt een grote rol in het vormen van de kleur van zijn wijnen. De wijnmaker maakt allereerst zijn keuze in alle hierboven genoemde stappen. Voor rode wijn is vooral de lengte van schilweking (met een mooi woord ook wel ‘maceratie’ genoemd) een bepalende factor voor de uiteindelijke kleur van de wijn. Het vinologenboek spreekt van een periode van gewoonlijk 6 tot 14 dagen, maar bij de ‘oude’ manieren van wijn maken wordt een veel langere duur van schilweking toegepast. Binnenkort krijgen wij bij Joie de Vin een biologische Beaujolais die in een grote amphora van 500 liter wordt gemaakt. Deze wijn gaat eerst twee maanden met schil en al in de terra cotta pot en daarna nog twee maanden zonder schil.

De wijnmaker bepaalt tevens op welke temperatuur hij de schilweking en vergisting wil laten plaatsvinden. Met een hogere temperatuur kun je meer kleur uit de schil halen. Ook waar je de wijn in bewaard kan een kleurmaker worden genoemd: wanneer witte wijn in houten vaten wordt bewaard, kan het ook hiervan een beetje kleur krijgen.

Leeftijd
Niet alleen de processen van wijn maken en de wijnmakers hebben invloed op de kleur van de wijn, ook de leeftijd van de wijn kan de kleur doen veranderen. Bij het beoordelen van wijn geeft de kleur van de wijn je informatie over zijn leeftijd. In zijn algemeen is lichte, bleke witte wijn jong, terwijl donkergele witte wijn meer op leeftijd is. Rode wijn verandert ook bij het ouder worden. De kleur verandert gedurende het ouderen van paars – rood – granaat – taankleurig, naar bruin.

Dat zijn alle factoren die invloed hebben op de kleur van de wijn! Meer informatie over wijnen en wat er te pas komt aan wijnproeven, vind je hier.

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment