Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: KIJKEN, RUIKEN EN… (WIJN)PROEVEN

Hoe doe je dat nu precies, wijnproeven? Wij vertellen het je!

Een van de leukste aspecten van bezig zijn met wijn is natuurlijk het proeven van verschillende wijnen en uitvinden waar jouw smaak ligt. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je niet het ‘juiste’ proeft: wijnproeven kan iedereen, want het is niet anders dan alle andere dingen die je eet en drinkt – daar heb je ook een eigen mening over. Je kan wel beter worden in het proeven van wijn, namelijk door veel te oefenen, opmerkzaam te zijn wat je precies proeft en door te weten wat je allemaal zou kunnen proeven. Wij lichten graag een klein tipje van de sluier voor je op wat betreft het proeven van wijnen.

Persoonlijk
Laten we het niet moeilijker maken dan het is. Wat jij proeft is persoonlijk, net als de woorden die je daarna kiest om te omschrijven wat je dan precies proeft. Wat anderen over een wijn zeggen is daarom niet zo interessant, want het is haast niet mogelijk om precies te proeven wat een ander proeft. Het is wél interessant om je eigen wijnwoordenboek samen te stellen, zodat je zelf onthoudt en begrijpt wat je geproefd hebt wanneer je je proefnotities terugleest. Je woordenboek vul je gaandeweg door vaak te proeven volgens een vaste methode en daarbij vast te leggen wat je waarneemt. Dit waarnemen doe je met je zintuigen, stap voor stap, in een vaste volgorde.

Kijken
Je begint met kijken. Het uiterlijk van de wijn beschrijf je aan de hand van de kleur van de wijn, waarbij je zo expliciet mogelijk benoemt wat je ziet. Een rosé bijvoorbeeld kan heel bleekroze zijn, of bijna rood. Daarna kijk je of de wijn ‘stil’ is of bubbels heeft, en of de wijn dun of dik is. Als we het hebben over de dikte van de wijn, bedoelen we of de wijn in het glas blijft hangen (dikke wijn), wat ook wel de tranen van de wijn wordt genoemd, of dat de wijn snel terugloopt (dunne wijn).

Ruiken
Daarna ga je ruiken aan de wijn. De eerste keer ruik je kort aan de wijn om zo op te merken of je niets raars ruikt. Daarna laat je de wijn door het glas walsen. Hierdoor komen de wijnmoleculen in contact met zuurstof, waardoor er aroma’s vrijkomen. Hier wordt het woordenboek vaak persoonlijk: ik ruik aardbei, jij ruikt kers, en dat kan allebei tegelijk waar zijn. Je komt namelijk veel verschillende aroma’s tegen bij het wijnproeven. De meeste neuzen werken goed, maar de moeilijkheid zit hem in het koppelen van begrippen aan de geuren die je waarneemt. Om te helpen bij het omschrijven van de geur, kun je gebruikmaken van een lijst met aroma’s die voor kunnen komen in wijn.

Proeven
Tot slot het proeven. Hier gebeuren twee dingen: je proeft de smaak van de wijn en je proeft de structuur van de wijn. De smaak omschrijf je aan de hand van de basissmaken, namelijk zoet, zuur, bitter en zout. Daarnaast gebruik je voor het omschrijven van smaak dezelfde woorden als bij geur, dus ook hier kunnen omschrijvingen als ‘aardbei’ en ‘kers’ weer voorbijkomen. Voor de structuur van de wijn gebruik je de tastzin van je mondholte. Voelt de wijn koud of warm? Is de wijn vol, rond en zacht in je mond of scherp, hoekig en stroef? Blijft de smaak van de wijn nog even in je mond hangen nadat je de wijn hebt doorgeslikt? Dat is de afdronk van de wijn! Ook die kun je natuurlijk omschrijven: is hij lekker of juist niet? Wat proef je nu? Blijft de afdronk lang hangen of is de smaak van de wijn binnen een aantal seconden weggeëbd? Dat zegt namelijk ook veel over de kwaliteit van de wijn die je zojuist geproefd hebt – bij een goede wijn blijft de smaak als het goed is langer in je mond hangen dan bij een kwalitatief mindere wijn.

Zoals je ziet is wijnproeven, in wat voor mate dan ook, enorm persoonlijk. Er is geen ‘goed’ of ‘fout’, maar je kunt wel beter worden in omschrijven wat voor soort wijn je precies in je glas hebt. Gelukkig is oefenen om te kunnen proeven absoluut geen straf! Ten minste, dat vinden wij…

Zin om zelf een keer te komen proeven? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden!

Meer weten over de wijnterminologie? Met deze blogpost openen wij een serie aan blogs die bijdragen aan onze ‘Wijn van A tot Z’-lijst, waar we als eerste de term ‘afdronk’ aan toevoegen. Blijf onze blogposts lezen voor uitbreiding van deze lijst!

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment