Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BIOLOGISCHE WIJN – WAT IS DAT PRECIES?

Wat is het verschil tussen ‘normale’ en biologische wijn? Lees het hier!

Lekker, hoor – zo’n glaasje biologische wijn! Maar wat er nu precies anders aan biologische wijn dan aan ‘normale’ wijn? Wij vertellen het je!

‘Normale’ wijn

Laten we beginnen met ‘normale’ wijn. Zo ‘normaal’ zijn die wijnen eigenlijk nog niet, want ook hierover heeft de Europese Unie al aardig wat vastgelegd. * En – eerlijk is eerlijk – wij hebben die verordeningen ook (nog) niet allemaal gelezen. Het zijn namelijk echt veel, heel veel pagina’s… Deze reglementen roepen dan ook direct een vraag op: wat verstaan wij nu precies onder wijn? ‘Onder wijn wordt verstaan het product dat uitsluitend wordt verkregen door gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van al dan niet gekneusde verse druiven of van druivenmost (EC 479/2008 bijlage IV).’  En ja, dit is dus de verkorte versie van de definitie…

Wat wordt er dan bedoeld met biologisch?

De regels voor biologische vinificatie zijn op 1 augustus 2012 van kracht geworden. Voor die tijd sprak men alleen van ‘wijn gemaakt van biologisch geteelde druiven’.

Biologische wijnbouw kenmerkt zich door een holistische benadering van zowel de wijnstok, de bodem als het milieu en richt zich op het behoud van een gezond evenwicht. Hierom geldt dan ook een verbod op het gebruik van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde producten. Er wordt preventief gewerkt aan een sterke druivenstok zodat die minder vatbaar is voor parasieten. Voor bestrijding van parasitaire aanvallen wordt gebruik gemaakt van natuurlijke producten voor gewasbescherming of biologische bestrijding. Onkruid wordt aangepakt door handmatige of machinale bewerking. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke meststoffen zoals groenbemesters of compost. Geen kunstmest dus! Biologische landbouw helpt de bodemvruchtbaarheid in stand te houden en te verbeteren, de biodiversiteit te bevorderen en de waterkwaliteit te behouden.

De verschillen

Biologische wijn wijkt op de volgende punten af van ‘normale’ wijn:

  • 100% van de gebruikte landbouwingrediënten moeten biologisch gecertificeerd zijn: druiven, suiker, alcohol, gerectificeerde geconcentreerde most (RCM).
    • Het gebruik van bepaalde fysische processen worden beperkt of zelfs verboden (bijvoorbeeld: dealcoholisatie, elektrodialyse en filtratie met een medium met poriën van <0,2 μm zijn allemaal verboden werkwijzen).
  • Er is slechts een beperkte lijst van additieven en oenologische hulpstoffen (met bij voorkeur een biologische oorsprong) toegestaan voor het maken van wijn.
  • Er geldt een beperking op de maximaal toe te voegen hoeveelheid sulfiet (zie tabel).

 

Wijn Hoeveelheid sulfiet in ‘normale’ wijn Hoeveelheid sulfiet in biologische wijn
Rood 150 mg per liter 100 mg per liter
Rosé en Wit 200 mg per liter 150 mg per liter
Overige wijnen Variabel 30 mg per liter minder

(dan bij gewone wijn)

Wijn met gecertificeerde labels: het AB-label duidt op het gebruik van biologische druiven, het onderste label duidt op dat de wijn biologisch is gemaakt.

Biologisch bij Joie de Vin

Bij het selecteren van wijnen voor Joie de Vin heeft gecertificeerde biologische wijn de voorkeur. Het is namelijk een herkenbaar label voor de wijnkoper, de regels gelden voor alle wijnen uit de EU én wijnen uit derde (niet EU-) landen. Overzichtelijker kan bijna niet! Maar er zijn nog meer smaken dan alleen ‘normale’ wijn en biologische wijn. In onze portefeuille hebben wij ook wijnen die het label Haute Valeur Environnementale (HVE) en biologisch dynamische wijn dragen. Wat deze termen dan precies inhouden? Hierover een volgende keer meer!

We hebben de term ‘biologisch’ ook toegevoegd aan onze groeiende ‘Wijn van A tot Z’-lijst! De lijst kun je hier bekijken.

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment