fbpx

Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: ZELF OP BEZOEK BIJ EEN WIJNBOER

goed VOORBEREID OF lekker OP DE BONNEFOOI

Het is volop vakantietijd. Reislustige wijnliefhebbers; opgelet. Wil je in je vakantie ook een beetje wijncultuur opsnuiven? In deze blog vertel ik je meer over het bezoeken van wijnboeren in Frankrijk. 

Wijnboer of wijnhuis

Direct bij het schrijven van deze column schiet mij te binnen: wijnboer of wijnhuis? Dat is echt het grootste verschil als je een wijnbedrijf gaat bezoeken. Veel grote wijnbedrijven zijn helemaal ingericht op bezoekers. Als je daar op bezoek gaat, neem je deel aan een goed geoliede toeristische activiteit. Maar let op, bij de echt grote, gerenommeerde huizen kom je niet eens binnen; of alleen als je hele goede connecties hebt.

Als je bij zo’n wijnhuis wilt kijken, koop je meestal vooraf een ticket voor een arrangement. Je krijgt met een groep een rondleiding door de kelders. Dat kan een persoonlijke rondleiding zijn met een gids van het bedrijf. Of je stapt op een treintje en luistert naar een audiotour. Na afloop proef je de wijnen van het huis. De prijs van het ticket is onder andere afhankelijk van het aantal wijnen dat je na de rondleiding mag proeven. Het varieert van een paar euro tot wel € 50,-. 

Kleine zelfstandige wijnboer

Een bezoek aan een kleine wijnboer is van een hele andere orde. Waar bij de grote huizen al snel enkele personeelsleden aangesteld zijn voor het ontvangen van de bezoekers, doet de kleine wijnboer dit zelf, naast het reguliere werk. Dat betekent ook dat er niet altijd iemand voor je klaar staat als je onverwachts aan komt waaien. De meeste boeren vinden het wel erg leuk als je wilt komen proeven en hangen een telefoonnummer op waar ze bereikbaar zijn. Meestal zijn ze dan snel ter plekke. 

Vooronderzoek

Om zeker te weten dat je terecht kunt bij wijnboer of wijnhuis, kun je zelf al het nodige vooronderzoek doen. Op internet kan je het een en ander opzoeken. Heeft een bedrijf geen website of social media account? Dan is dat ook al informatief: het is dan waarschijnlijk een erg klein wijnbedrijf. Juist die vind ik altijd erg leuk om bij op bezoek te gaan. Om in toeristentermen te blijven: je gaat “off the beaten track” ☺. 

Maison de Vins

De meeste wijnregio’s hebben een Maison des Vins. En soort wijn-VVV. Op hun website vind je alle informatie over wijn en wijnhuizen in de regio. Ik vind het zelf altijd leuk ook echt bij ze langs te gaan en daar rond te neuzen. Meestal hebben ze een uitgebreide routekaart, met een plattegrond op de voorkant en alle adressen van de wijnhuizen op de achterkant. Je treft soms echt heel uitgebreide informatie; over openingstijden, over welke wijnen ze maken en welke labels ze voeren met betrekking tot wijn of toerisme. Gemakkelijk, zeker als je – zoals ik – vooral op zoek bent naar biologische wijnen! 

Wel of geen afspraak maken

Of je nu een afspraak gaat maken, is vooral afhankelijk van je doelstelling. Wil je gewoon een paar wijnhuizen bezoeken en de wijn uit de regio iets beter leren kennen? Dan kun je prima op de bonnefooi rondrijden en op goed geluk bij enkele wijnhuizen stoppen. Dat heeft zeker z’n charme! Maar let op: veel wijnboeren gaan in augustus zelf ook even met vakantie! Wil je bepaalde wijnhuizen per sé bezoeken, dan is het maken van een afspraak een goed idee. Je weet dan zeker dat je terecht kunt en je kunt informeren of het mogelijk is een rondleiding te krijgen. Dat maakt een bezoek vaak een stuk interessanter.

Tijdens je bezoek

Zeker als de wijnboer zelf de honneurs waarneemt, kan je hem of haar het hemd van het lijf vragen. Bedenk wat je bijvoorbeeld zou willen weten over de wijngaard, de druiven, bijzonderheden over de wijn, over de eigenaren en hun idee van “goede wijn”. Hopelijk spreek je trouwens een beetje Frans, dat is een groot voordeel. Want helaas, veel wijnboeren spreken  alleen Frans. Tijdens het proeven ben je natuurlijk respectvol met betrekking tot hun wijnen; het zijn toch een soort van hun kindjes. Een heel vies gezicht trekken is niet gepast en ook niet leuk.

Wijn kopen

Ben je eigenlijk verplicht om wijn te kopen na je bezoek? Het antwoord hangt een beetje van de situatie af. Bij het toeristisch wijnhuis waar je entreegeld betaalt hoeft dat niet. Bij een kleine zelfstandige wijnboer waar je gratis proeft is het antwoord “ja”. 

Je hoeft de wijn die je koopt niet altijd direct mee te nemen. Wijn houdt namelijk niet van warmte. Ook al heb je nog zo’n grote kofferbak; als je de wijn tot aan de reis naar huis niet (redelijk) koel kunt houden is het geen goed idee om de wijn direct mee te nemen. Je kunt er dan ook voor kiezen om de wijn alvast te kopen en vlak voor vertrek naar huis een rondje te maken langs de betreffende adressen om alles op te halen. 

Laatste tip

Het is erg leuk om zelf je wijnen uit te zoeken en mee naar huis te nemen. Heerlijk als je de kelder of trapkast vol kan leggen met jouw persoonlijke favorieten! Maar, dit is een waarschuwing en waarschijnlijk welbekend: op vakantie is alles lekkerder, beter en fijner. En dat geldt dus óók voor die heerlijke frisse witte wijn van die erg sympathieke wijnmaker. 

Ontspannen proeven

Zelf op bezoek bij de kleine wijnboer of juist het grote wijnhuis is een mooie manier om een regio en de speciale wijnen en lokale producten beter te leren kennen. Hoe je ook reist en waar je ook heen gaat; lekker ontspannen een mooie wijn proeven is nooit een straf!  Fijne vakantie en veel plezier!!

Tosca Winters
Eigenaar Joie de Vin
& Register Vinoloog

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment