Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: EEN ECHTE WINTERWIJN

ALS JE INTERNE THERMOSTAAT OM MEER WARMTE VRAAGT

Terwijl ik deze blog schrijf, zit ik in mijn werkkamer. Het is winter, maar buiten niet echt koud. Hier binnen snort de verwarming, maar toch heb ik het een beetje frisjes. Een kop hete thee staat naast me. Die pak ik af en toe vast om mijn handen te warmen en een slok te nemen.

Wat ik nu al weet: aan het einde van de dag vraagt mijn interne thermostaat om nóg meer warmte. En een stevig bord eten. Ik kijk er eigenlijk nu al naar uit. Dat eten en een stevige, volle wijn gaan zorgen voor een aangenaam en behaaglijk gevoel. De wijn, dat wordt een stevige rode wijn uit de zuidelijke Rhône. Wat mij betreft een echte winterwijn. Ik vertel je graag waarom.

Het gebied
Eerst iets over het gebied. Het Rhône-gebied kent een noordelijk en zuidelijk deel. De Rhône-rivier kronkelt daar van noord naar zuid doorheen. De grens tussen het noordelijk en zuidelijk deel ligt bij Montélimar. Het noordelijke gedeelte beslaat ongeveer 10% van het totale gebied. Het zuidelijke deel is dus een stuk groter. Het landschap is iets minder heuvelachtig. Het klimaat is mediterraan: droog, zonnig (2500 zonuren!) en warm. Een harde mistralwind waait van noord naar zuid en zorgt voor extra droogte. Juist dit klimaat maakt de wijngaarden veel minder vatbaar voor schimmels en ziekten. Voor onze biologische boeren, die geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, is dat natuurlijk een groot voordeel.

De druiven
Het gebied is vooral bekend om zijn stevige rode wijnen. Naar schatting is 80 tot 85% van de wijn die hier geproduceerd wordt rood. Maar wit en vooral rosé zijn wel in opmars. In dit gebied groeien vooral de blauwe Grenache Noir, Syrah en Mourvèdre (wil je dit gemakkelijk onthouden: GSM). Voor veel wijnen uit dit gebied die een herkomstbenaming van dit wijngebied gebruiken, geldt dat ze een minimaal percentage Grenache Noir moeten gebruiken.

Volle, stevige winterwijnen
Het warme, zonnige, mediterrane klimaat zorgt ervoor dat de druiven goed rijp kunnen worden, om niet te zeggen zondoorstoofd. Daardoor kunnen er met gemak wijnen met 15% alcohol gemaakt worden. Daardoor ontstaan volle, stevige wijnen. Uitermate geschikt voor de winter. De wijn past goed bij stevige wintermaaltijden zoals hutspot, boerenkool met worst, stoofpotjes, bonenschotels, gehaktballen en suddervlees. De gebruikte druivenrassen sluiten goed aan bij het karakter van deze gerechten. De Grenache Noir-druiven zorgen voor het fruit en de rondeur van de wijn. De Syrah-druiven maken de wijn kruidig en de tanninerijke Mourvèdre-druiven zorgt dat de iets vettere bestanddelen van de winterse kost ietsjes oplossen in je mond. Het iets hogere alcoholpercentage zorgt voor net dat beetje extra warmte.  

Met een lekkere Rhônewijn in de hand, denk ik vanavond met een beetje weemoed terug aan mijn inkoopreis van afgelopen zomer in de zuidelijke Rhône. In de volle zon bezocht ik verschillende leveranciers, zoals Domaine Les Grand Bois en La Croix des Pins. De rondleidingen in de koele wijnkelders en proefsessies in de koele ruimtes waren toen heerlijk. De Rhône op z’n best. Gelukkig kunnen we in de winter genieten van hun wijnen!

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment