fbpx

Gratis bezorging vanaf 6 flessen

BLOG: HERFST BIJ ONZE WIJNBOEREN

drukte in de wijnkelder

Eerder vertelde ik al dat een kleine zelfstandige wijnproducent eigenlijk drie beroepen heeft: landbouwer, wijnmaker en wijnverkoper ineen. In de jaarcyclus van het wijnbedrijf is telkens een van deze drie richtingen leidend. 

In eerdere blogs kun je lezen over de activiteiten van de wijnproducent in winter, voorjaar en zomer. De blaadjes aan de bomen zijn flink aan het kleuren, de herfst is begonnen; dus deze keer nemen we de herfst onder de loep. In deze blog vertellen we je wat de Joie de Vin-wijnboeren in deze periode doen. 

In de wijngaard

Ook in de wijngaard zie je dat de bladeren van de druif aan het kleuren zijn. De druif is zich langzaam aan het voorbereiden op zijn winterslaap. Bij de meeste wijnboeren is de oogst van de gewone druiven vlak voor de herfst afgerond. Sommige druiven voor speciale wijnen worden later geplukt, vaak voor de zoete dessertwijnen. 

In de wijngaard is het na de oogst rustig. Na het verwerken van de oogst is er tijd om de wijngaard winterklaar te maken. De belangrijkste werkzaamheden zijn het verwijderen van afgevallen bladeren, takken en de laatste achtergebleven druiventrossen. Deze vormen namelijk een voedingsbodem voor ongewenste schimmels, waardoor deze het volgende groeiseizoen weer voor problemen zorgen. Zo veel mogelijk afvoeren dus. 

Het is ook de tijd om bij jonge planten bescherming aan te brengen zodat ze eventuele vorst goed doorstaan. Daarnaast is het nu de tijd om de bodem te bewerken. Zowel bovengronds (maaien of onkruidvrij maken van de rijen), als ondergronds door het inbrengen van bodemverbeteraars, kalk en voedsel. 

In de wijnkelder

Zo rustig als het na de oogst in de wijngaard is, zo bedrijvig is het in de wijnkelder. En met wijnkelder bedoelen we hier de vinificatieruimte; de ruimte waar de grote tanks voor vergisting zich bevinden. Dé plek waar het productieplan wordt uitgewerkt. Het doel van het productieplan is het optimaal gebruiken van alle druiven. De meeste van onze wijnboeren maken meerdere wijnen van verschillende druivenrassen. Ze weten per druivenras precies op welk perceel de beste druiven voor juist díe bepaalde wijn groeien. Met die kennis bepalen ze welke druiven op welke manier verwerkt worden. 

Vervolgens heeft ieder type wijn een ander vinificatieproces. Witte wijn, rode wijn, rosé en mousserende wijn; het proces voor al deze type wijnen is erg verschillend. Zowel qua doorlooptijd als de benodigde bewerkingen. Daarom is het ieder jaar weer puzzelen geblazen voor onze wijnboeren. 

Najaarsbeurzen

Als de grootste drukte na de oogst voorbij is, is het ook weer tijd om de verkoop op te starten. In de maanden november en december zijn er weer verschillende beurzen waar de kleine wijnboeren zelf hun wijnen verkopen. 

Trouwens, vaak zie je ook dat wijnboer niet zelf aanwezig is zo’n beurs. Die is nog te druk met het wijnmaken. In plaats daarvan sturen ze hun (schoon-)ouders. Zij waren vaak eerst de eigenaren van het bedrijf. Ze weten alles over de wijnen en over het reilen en zeilen in het bedrijf en zijn daarmee waardige vervangers.  

Berichten van onze boeren

Ook bij onze wijnboeren stond de oogst de afgelopen tijd centraal. Chateau Poulvère meldt op 28 oktober dat ze klaar zijn met de oogst. De druiven voor de zoete Monbazillac werden als laatste geplukt. Daarmee eindigde een periode van 6 weken oogsten. Dan zijn er veel filmpjes en foto’s van borrelende, gistende wijn, van het doorroeren van de wijn en het uit de gistingstanks schrapen van de restanten van de druif. Heerlijk en heerlijk plastisch om naar te kijken!

En inderdaad, ook de aankondigingen van de beurzen waar je de komende maanden hun wijn kan kopen, staan volop op social media. Ook mijn mailbox begint langzaam vol te stromen: kom ik ook naar Noord Frankrijk; wil ik nog wat bestellen misschien? 

Naturellement! Ik ben weer van de partij! Mijn boodschappenlijstje is doorgestuurd, in november bezoek ik twee beurzen: nieuwe voorraad ophalen, (nieuwe) jaargangen proeven en even gezellig socializen. Misschien nog wat nieuwe wijngebieden voorproeven, wie weet!? Superleuk vooruitzicht, wat heb ik toch een fijn beroep  

Tosca Winters
Eigenaar Joie de Vin
& Register Vinoloog

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment