fbpx

Gratis bezorging vanaf 6 flessen

NIEUWE LEVERANCIER UIT DE LOIRE

4 heerlijke wijnen – haute valeur environnementale

We hebben vier nieuwe wijnen van Domaines Minchin aan ons assortiment toegevoegd. Inderdaad domaines in meervoud! Bertrand Minchin is eigenaar van maar liefst twee châteaus in de Loire! Ook van deze wijnboer kochten we eerder al samples, meerdere keren zelfs. Een goede reden om afgelopen zomer zijn verkooplocatie in Crosses te bezoeken, een mooie pittoreske boerderij ten zuid-oosten van Bourges. We hadden een afspraak gemaakt en kregen een uitgebreide rondleiding over het bedrijf. Op het kantoor waren een paar medewerkers aan het werk en leuk, ook met Bertrand zelf hebben we nog even kort gesproken.

Menetou-Salon

Het eerste domein is Château La Tour Saint-Martin in Menetou-Salon. Bertrand begon hier in 1988 aan zijn wijnavontuur. Het wijnbedrijf ligt in de heuvels bij het dorp Morogues. Wijnen die uit dit wijngebied komen zijn zeer goed vergelijkbaar met wijnen uit het meer oostelijk gelegen (en iets beroemdere) Sancerre. Het grootste deel van de druiven wordt handmatig geoogst, van elk perceel wordt de wijn apart vergist en gerijpt. Dat geeft geconcentreerde rode wijnen met schitterend fruit gemaakt van pinot noir en helderwitte sauvignon blanc, fris en mineraal. Beide wijnen zijn geschikt om jong te drinken, ze zijn ongeveer 4 à 5 jaar houdbaar.

Valençay

Het andere Domaine is Château Le Claux Delorme en ligt bijna 100 kilometer (!) westelijker. Hier staat op 15 hectare voor de witte wijn ook weer sauvignon blanc, en voor de rode wijn gamay, malbec (deze druif wordt in dit gebied côt genoemd), cabernet franc en pinot noir. Ook uit dit gebied selecteerden we 2 wijnen: een witte sauvignon blanc en een fruitige rode wijn met de 4 genoemde druiven. Bertrand Minchin is sinds 2004 eigenaar van dit Château en maakt hier zeer gewaardeerde wijnen. Guide Hanchette geeft voor de jaargangen die wij inkochten 1 ster voor de witte en 3 sterren voor de rode Valencay. Over de rode wijn schrijven ze:

“Wat een expressieve wijn! Intense aroma’s van vers rood fruit en bramen zijn beschikbaar, vergezeld van elegante tonen van kruiden en wild.
In de mond vol, gourmande, met een vleugje gebrande koffie is dit een perfect samengestelde boeket.
De proeverij eindigt in schoonheid met een lange en pittige afdronk.”

Serveren

Door hun frisheid en relatief lichte smaakprofiel kan je deze wijnen typeren als echte voorjaars- en zomerwijnen. De sauvignon blanc en pinot noir gaan bijvoorbeeld goed bij een mooie salade, een groentegerecht of bij een vis, de rode Claux Delorme bij een barbecue of vleesgerecht van de grill. Serveer de witte wijnen goed gekoeld, de rode wijnen mogen ook ietsje koel. Alle wijnen zijn trouwens gecertificeerd met het label Haute Valeur Environnementale, het château in Menetou-Salon is in conversie naar biologisch. En wat ook fijn is, twee van deze wijnen zijn al verkrijgbaar in 37,5 cl; binnenkort hebben we ze alle 4 in dit handzame formaat. Bekijk alle wijnen van Bertrand Minchin in onze webshop.

Bertrand Minchin

Add comment

Name
E-mail
Website
Comment