Eerder vertelde ik al dat een kleine zelfstandige wijnproducent eigenlijk drie beroepen heeft: landbouwer, wijnmaker en wijnverkoper ineen. In de jaarcyclus van het wijnbedrijf is telkens een van deze drie richtingen leidend. Het is nu volop zomer en dus tijd om te vertellen wat de Joie de Vin-wijnboeren in deze periode doen. In eerdere blogs kun je lezen over de activiteiten van de wijnproducent in winter en voorjaar, deze keer nemen we de zomer onder de loep.
Explosie van groei
Zoals we in de eerdere blogs al beschreven start de groeifase van de druivenstok in maart. In de zomer zien we een explosie van groei; alles aan de druivenstok gaat groeien. Van takjes en bladeren tot wortels en bloemknoppen. Ongeveer twee maanden na het verschijnen van de bloemknoppen, gaat de druif bloeien. Bij een temperatuur van 15 ° C en meer krijgt de druif bloesems en vindt de bestuiving plaats. Een druif kan zichzelf bestuiven en bevruchten, omdat de plant zowel stampers als meeldraden heeft. Daarna worden de trossen gevormd.
Concurrentie voorkomen
De druif blijft groeien; aan iedere tak komt weer een nieuwe tak. Maar nu is er óók energie nodig voor de groei van de druiven: concurrentie! Als er voldoende warmte, licht en water is, kunnen beide groeien. Omdat de wijnboer vooral een grote en kwalitatief goede opbrengst van druiven wil, houdt hij de groei van de plant in bedwang. Dat doet hij op verschillende manieren. De takken worden allereerst volgens een vast stramien aangebonden. De toppen van de plant worden aan de bovenkant van de draad ingekort. Scheuten met onvoldoende trossen worden verwijderd en het totaal aantal scheuten per plant wordt beperkt.
Rijpen
Veraison bij Vignobles Vauvrecy-Boutet (Bordeaux)
Na de groeiperiode volgt de rijpingsperiode. De druif krijgt een andere kleur (afhankelijk van het ras) en een zachtere schil. Binnenin de druif merk je de rijping aan de toename van suikers en zuren en kleur- en aromastoffen. De wijnboer verwijdert bladeren die voor de trossen hangen. Op deze manier kan het licht goed bij de trossen, wat helpt bij de rijping. En ook belangrijk: de wind blaast de trossen na een regenbui sneller droog, wat weer helpt tegen schimmelvorming.
Weersinvloeden
Onder ideale omstandigheden hoeft de wijnboer alleen maar te letten op het in bedwang houden van de plant. Maar vooral de weersomstandigheden gooien regelmatig roet in het eten. Als het te koud is start de plant te laat met groeien en bloeien: het seizoen wordt voor de druiven te kort om helemaal rijp te worden.
Te veel regen of wind kunnen ervoor zorgen dat de bestuiving mislukt, storm en hagel veroorzaken beschadigingen aan de trossen. Als het heel veel regent, zuigt de druif zich vol met water, wat zorgt voor een weinig geconcentreerde wijn. Veel regen en een hoge vochtigheid zorgen voor ongewenste schimmelvorming. Maar, het moet wél regenen; want met onvoldoende water gaat de groei ook niet van start. Eerder, net voor de zomer, meldde Domaine de la Mongestine (een van onze leveranciers) al dat te grote droogte steeds vaker voor problemen zorgt. Joie de Vin-leverancier Domaine de la Ville Rouge had te maken met een ander natuurfenomeen: zij meldde dat een groot deel van de oogst door storm verloren is gegaan.
Andere zomerse werkzaamheden
Na de intensieve groeiperiode van de druif, wordt het wat rustiger voor de wijnboer. Zo tussen half juli en half augustus is het even relatief rustig in de wijngaard. Naast wachten tot de druiven klaar zijn om te oogsten, kunnen ze ook besluiten om een zogenaamde groene oogst toepassen. Dit betekent dat hij het aantal trossen inperkt, zodat de overblijvende trossen meer energie krijgen. Hierdoor worden de druiven – en daarmee ook de wijn – geconcentreerder. Hij laat de beste trossen hangen en verwijdert de trossen die op welke manier dan ook achterblijven in kwaliteit: te klein, niet volledig bevrucht, onrijp, beschimmeld, aangevreten door dieren.
Voldoende zon en ventilatie voor de rijpende druiven
Tijdens mijn laatste bezoek in een wijngaard in de Bordeaux leerde ik nog een grappig weetje. Als er wat groene trossen blijven hangen is niet erg. Deze trossen blijven erg zuur. Ze worden door de druivenplukkers gebruikt om het zoete sap van hun handen te wassen.
De wijnboer kan er ook nog voor kiezen om de bodem bewerken. Vaak wordt de grond direct naast de wijnstok omgeploegd. Sommige boeren ploegen het ene pad om en laten in het andere pad gras en kruiden groeien.
Voorbereiden op het najaar
Ook voor wat betreft wijn maken is het nu rustig in de kelder. In de zomer maakt de wijnboer de grote tanks en foeders leeg zodat er ruimte is voor de nieuwe oogst. Alles wordt schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Alle tanks, vaten en de apparatuur die gebruikt wordt tijdens het oogsten en voor de verwerking van de oogst komen aan de beurt. Ook de schuren, kelders, werk- en verblijfsruimtes worden schoongemaakt.
Wijnboeren die hun druiven met de hand plukken, regelen in de zomer alvast de benodigde handen voor het plukken. Naast voldoende mensen, zorgt de wijnboer ervoor dat alle maaltijden en onderdak ook geregeld zijn voor de plukkers. Bij de grotere wijnbedrijven geen klein klusje…
Marketing
Veel wijnboeren organiseren in de zomer allerlei activiteiten voor bewoners van de regio en bezoekende toeristen. Soms is dat gewoon een feest of barbecue op de eigen locatie. Vaak ook zie je dat een dorp of regio zichzelf op de kaart zet door middel van een festival. Naast mooie reclame voor de eigen wijnen, wordt zo ook nog wat extra inkomen gegenereerd. Met een soms onzekere oogst (zie hierboven) is dat zeker ook belangrijk.
Activiteiten van onze wijnboeren
Omdat de zomer een relatief rustige periode is, hebben verschillende van de Joie de Vin-wijnboeren deze periode aangegrepen om even op vakantie te gaan. Maar ze zijn ook actief geweest met het organiseren van hele leuke activiteiten. Van klein maar fijn, tot best wel heus grotere evenementen. Zo organiseerde Clos Basté een wijn-spijs wandeling door hun wijngaard en eenApéro Vigneron, een gezellige wijnproeverij op het erf van de wijnboer. De wijnboer organiseert lekkere hapjes en een jazzband en jij proeft de wijnen van het huis in een ontspannen setting, erg leuk!
Domaine Les Grands Bois is een actieve regio-marketeer in het zuidelijke Rhône gebied. Zij organiseerden in het ene dorp een roséfestival en in het andere dorp werd een Bar-à-Vin ingericht met alleen maar wijnen uit Rasteau. Chateau Poulvère maakt indruk met een hele reeks feestjes op eigen locatie. Ze noemen het de apéro sunset. Een plaatselijke cateraar zorgt voor uitgebreide keuze aan hapjes, er is entertainment en muziek en natuurlijk de lekkere wijnen van Poulvère! Best jammer dat mijn vakantie in Frankrijk er al weer op zit…
Tosca Winters
Eigenaar Joie de Vin
& Register Vinoloog
Wat doet een kleine zelfstandige wijnboer in de zomer?
ZOMER BIJ ONZE WIJNBOEREN
Eerder vertelde ik al dat een kleine zelfstandige wijnproducent eigenlijk drie beroepen heeft: landbouwer, wijnmaker en wijnverkoper ineen. In de jaarcyclus van het wijnbedrijf is telkens een van deze drie richtingen leidend. Het is nu volop zomer en dus tijd om te vertellen wat de Joie de Vin-wijnboeren in deze periode doen. In eerdere blogs kun je lezen over de activiteiten van de wijnproducent in winter en voorjaar, deze keer nemen we de zomer onder de loep.
Explosie van groei
Zoals we in de eerdere blogs al beschreven start de groeifase van de druivenstok in maart. In de zomer zien we een explosie van groei; alles aan de druivenstok gaat groeien. Van takjes en bladeren tot wortels en bloemknoppen. Ongeveer twee maanden na het verschijnen van de bloemknoppen, gaat de druif bloeien. Bij een temperatuur van 15 ° C en meer krijgt de druif bloesems en vindt de bestuiving plaats. Een druif kan zichzelf bestuiven en bevruchten, omdat de plant zowel stampers als meeldraden heeft. Daarna worden de trossen gevormd.
Concurrentie voorkomen
De druif blijft groeien; aan iedere tak komt weer een nieuwe tak. Maar nu is er óók energie nodig voor de groei van de druiven: concurrentie! Als er voldoende warmte, licht en water is, kunnen beide groeien. Omdat de wijnboer vooral een grote en kwalitatief goede opbrengst van druiven wil, houdt hij de groei van de plant in bedwang. Dat doet hij op verschillende manieren. De takken worden allereerst volgens een vast stramien aangebonden. De toppen van de plant worden aan de bovenkant van de draad ingekort. Scheuten met onvoldoende trossen worden verwijderd en het totaal aantal scheuten per plant wordt beperkt.
Rijpen
Veraison bij Vignobles Vauvrecy-Boutet (Bordeaux)
Na de groeiperiode volgt de rijpingsperiode. De druif krijgt een andere kleur (afhankelijk van het ras) en een zachtere schil. Binnenin de druif merk je de rijping aan de toename van suikers en zuren en kleur- en aromastoffen. De wijnboer verwijdert bladeren die voor de trossen hangen. Op deze manier kan het licht goed bij de trossen, wat helpt bij de rijping. En ook belangrijk: de wind blaast de trossen na een regenbui sneller droog, wat weer helpt tegen schimmelvorming.
Weersinvloeden
Onder ideale omstandigheden hoeft de wijnboer alleen maar te letten op het in bedwang houden van de plant. Maar vooral de weersomstandigheden gooien regelmatig roet in het eten. Als het te koud is start de plant te laat met groeien en bloeien: het seizoen wordt voor de druiven te kort om helemaal rijp te worden.
Te veel regen of wind kunnen ervoor zorgen dat de bestuiving mislukt, storm en hagel veroorzaken beschadigingen aan de trossen. Als het heel veel regent, zuigt de druif zich vol met water, wat zorgt voor een weinig geconcentreerde wijn. Veel regen en een hoge vochtigheid zorgen voor ongewenste schimmelvorming. Maar, het moet wél regenen; want met onvoldoende water gaat de groei ook niet van start. Eerder, net voor de zomer, meldde Domaine de la Mongestine (een van onze leveranciers) al dat te grote droogte steeds vaker voor problemen zorgt. Joie de Vin-leverancier Domaine de la Ville Rouge had te maken met een ander natuurfenomeen: zij meldde dat een groot deel van de oogst door storm verloren is gegaan.
Andere zomerse werkzaamheden
Na de intensieve groeiperiode van de druif, wordt het wat rustiger voor de wijnboer. Zo tussen half juli en half augustus is het even relatief rustig in de wijngaard. Naast wachten tot de druiven klaar zijn om te oogsten, kunnen ze ook besluiten om een zogenaamde groene oogst toepassen. Dit betekent dat hij het aantal trossen inperkt, zodat de overblijvende trossen meer energie krijgen. Hierdoor worden de druiven – en daarmee ook de wijn – geconcentreerder. Hij laat de beste trossen hangen en verwijdert de trossen die op welke manier dan ook achterblijven in kwaliteit: te klein, niet volledig bevrucht, onrijp, beschimmeld, aangevreten door dieren.
Voldoende zon en ventilatie voor de rijpende druiven
Tijdens mijn laatste bezoek in een wijngaard in de Bordeaux leerde ik nog een grappig weetje. Als er wat groene trossen blijven hangen is niet erg. Deze trossen blijven erg zuur. Ze worden door de druivenplukkers gebruikt om het zoete sap van hun handen te wassen.
De wijnboer kan er ook nog voor kiezen om de bodem bewerken. Vaak wordt de grond direct naast de wijnstok omgeploegd. Sommige boeren ploegen het ene pad om en laten in het andere pad gras en kruiden groeien.
Voorbereiden op het najaar
Ook voor wat betreft wijn maken is het nu rustig in de kelder. In de zomer maakt de wijnboer de grote tanks en foeders leeg zodat er ruimte is voor de nieuwe oogst. Alles wordt schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Alle tanks, vaten en de apparatuur die gebruikt wordt tijdens het oogsten en voor de verwerking van de oogst komen aan de beurt. Ook de schuren, kelders, werk- en verblijfsruimtes worden schoongemaakt.
Wijnboeren die hun druiven met de hand plukken, regelen in de zomer alvast de benodigde handen voor het plukken. Naast voldoende mensen, zorgt de wijnboer ervoor dat alle maaltijden en onderdak ook geregeld zijn voor de plukkers. Bij de grotere wijnbedrijven geen klein klusje…
Marketing
Veel wijnboeren organiseren in de zomer allerlei activiteiten voor bewoners van de regio en bezoekende toeristen. Soms is dat gewoon een feest of barbecue op de eigen locatie. Vaak ook zie je dat een dorp of regio zichzelf op de kaart zet door middel van een festival. Naast mooie reclame voor de eigen wijnen, wordt zo ook nog wat extra inkomen gegenereerd. Met een soms onzekere oogst (zie hierboven) is dat zeker ook belangrijk.
Activiteiten van onze wijnboeren
Omdat de zomer een relatief rustige periode is, hebben verschillende van de Joie de Vin-wijnboeren deze periode aangegrepen om even op vakantie te gaan. Maar ze zijn ook actief geweest met het organiseren van hele leuke activiteiten. Van klein maar fijn, tot best wel heus grotere evenementen. Zo organiseerde Clos Basté een wijn-spijs wandeling door hun wijngaard en eenApéro Vigneron, een gezellige wijnproeverij op het erf van de wijnboer. De wijnboer organiseert lekkere hapjes en een jazzband en jij proeft de wijnen van het huis in een ontspannen setting, erg leuk!
Domaine Les Grands Bois is een actieve regio-marketeer in het zuidelijke Rhône gebied. Zij organiseerden in het ene dorp een roséfestival en in het andere dorp werd een Bar-à-Vin ingericht met alleen maar wijnen uit Rasteau. Chateau Poulvère maakt indruk met een hele reeks feestjes op eigen locatie. Ze noemen het de apéro sunset. Een plaatselijke cateraar zorgt voor uitgebreide keuze aan hapjes, er is entertainment en muziek en natuurlijk de lekkere wijnen van Poulvère! Best jammer dat mijn vakantie in Frankrijk er al weer op zit…
Tosca Winters
Eigenaar Joie de Vin
& Register Vinoloog